Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 22 aprilie 2022: Ce sărbătoare este în Vinerea Mare

Calendar ortodox 22 aprilie 2022. În această zi este Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul.

Alexandra Costea,

Calendar ortodox 22 aprilie 2022: Ce sărbătoare este în Vinerea Mare


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Calendar ortodox 22 aprilie 2022.   Pe data de 22 aprilie 2022 este sărbătorit Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul.

Cine a fost Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul?

Sfantul Teodor s-a nascut in satul Sicheon din Galatia. Inca din copilarie, acesta ravnind spre viata ascetica, a indragit postul si rugaciunea. Mamei sale care dorea sa-l inroleze in armata, i-a aparut in vis Sfantul Mucenic Gheorghe spunandu-i ca Teodor era chemat la slujirea imparatului Cerurilor, si nu cea a imparatului pamantesc.

Atat Sfantul Gheorghe cat si Maica Domnului aveau sa i se arate in numeroase randuri Cuviosului Teodor, povatuindu-l si salvandu-l din cursele vrasmajului diavol.

Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul pomenit de Biserica Ortodoxă pe 22 aprilie



Pentru ravna deosebita si pentru dragostea sa, Dumnezeu i-a daruit Sfantului Teodor darul facerii de minuni. El a devenit astfel cunoscut mai ales ca vindecator al bolilor.

Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul pomenit de Biserica Ortodoxă pe 22 aprilie

Sfantul Teodor Sicheotul a fost numit Episcop in Anastasiopolis, in pofida vointei lui, unde a pastorit vreme de unsprezece ani, dupa care s-a intors la manastirea de metanie, unde s-a nevoit pana la sfarsitul vietii sale. Sfantul Cuvios Teodor Sicheotul s-a mutat la Domnul la anul 613, in vremea domniei imparatului bizantin Heraclius.

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

 

  • În dimineața zilei de Vineri din Săptămâna Mare, casa trebuie afumată cu tămâie și înconjurată de oameni de trei ori.
  • Dacă va ploua în această zi va fi un an bun și roditor, iar dacă nu va exista ploaie va fi un an secetos.
  • În Vinerea Mare oamenii obișnuiau să se scufunde în apă rece de trei ori pentru a fi sănătoși tot anul
  • Oamenii din Moldova consideră că mersul la frizer în Vinerea Mare îi va feri de boli și afecțiuni

 

 

Citeste si:  Când se ţine post negru în Postul Paştelui 2022?

 

  • Pe vremuri, oamenii care mergeau la niserică în Vinerea Mare plecau acasă cu lumânările aprinse
  • Tradiția spune că în Vinerea Mare oamenii nu se spală
  • Se spune că postul negru din Vinerea Mare ajută la vindecarea bolilor de piele, iar cel care ține post va fi sănătos tot anul
  • În unele zone ale țării, înainte ca soarele să răsară, oamenii alergau desculți prin rouă.

Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare?

 

  • În Vinerea Mare nu este bine să coci, nici pâine, nici cozonaci, nici pască. Se spune că în acest fel gospodinele ard mâinile Maicii Domnului
  • Nu se mănâncă urzici, se spune că Iisus Hristos a fost bătut cu urzici
  • Nu se folosește oțet, se spune că buzele și rănile Mânuitorului Iisus Hrisos au fost stropite cu oțet.
  • În Vinerea Mare nu se sacrifică animale

 

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: O polițistă este cercetată pentru că avea o relație cu un traficant de droguri și o aventură cu șeful ei căsătorit, în același timp- antena3.ro

Citeste si:  Joia Mare 2022: Obiceiul pe care mulţi români l-au uitat

 

  • În Vinerea Mare gospodinele nu au voie să vopsească ouă sau să facă pregătiri pentru ziua de Paște
  • În această zi agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene la câmp pentru că nu va da roade
  • În Vinerea Mare nu este bine să coși, să speli sau să faci curățenie
  • Unii oameni spun că în această zi nu este bine să mergi la frizer pentru că există riscul de a pierde pe cineva drag. Cu toate acestea, în unele zone precum Moldova oamenii consideră că mersul la frizer în Vinerea Mare îi ferește de boli și afecțiuni.

 

Calendar ortodox 2022 aprilie- sărbători

Iată  calendarul ortodox pentru luna aprilie 2022!

1 V Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie (Post. Nu se fac nunți)
2 S Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Sâmbăta a IV-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
3 D Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a IV-a din Post (a Sf. Ioan Scărarul; Vindecarea fiului lunatic; Predica de pe munte- Fericirile); Ap. Evrei VI, 13-20; Efeseni V, 8-19; Ev. Marcu IX, 17-32; Matei IV, 25; V, 1-12; glas 8, voscr. 8
4 L Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Post. Nu se fac nunți)
5 M Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el (Post. Nu se fac nunți)
6 M † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)
7 J Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 V Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)
9 S Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea Capadociei; Sf. Cuv. Vadim (Sâmbăta a V-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 D Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9
11 L †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
12 M †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
13 M Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul (Post. Nu se fac nunți)
14 J †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 V Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent (Post. Nu se fac nunți)
16 S Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
17 D (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
(†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18
18 L Sf. și Marea Luni; Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
19 M Sf. și Marea Marți; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
20 M Sf. și Marea Miercuri; † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
21 J Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ. (Pomenirea morților- Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
22 V Sf. și Marea Vineri- Scoaterea Sf. Aer; Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)
23 S Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Valerie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 D (Nu se fac nunți) (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17
25 L (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul); †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu (Nu se fac nunți)
26 M (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus); †) Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Stefan si Sava Brancovici, mitropolitii Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Marturisitorul din Maramures (Slujba lor din 24 aprilie este savarsita in a treia zi de Pasti); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; † Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă) (Nu se fac nunți)
27 M Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului; Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh (Harți. Nu se fac nunți)
28 J Sf. Ap. Iason și Sosipatru; † Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia (Nu se fac nunți)
29 V †) Izvorul Tămăduirii; †) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni (Harți. Nu se fac nunți)
30 S Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei (Nu se fac nunți)

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: O polițistă este cercetată pentru că avea o relație cu un traficant de droguri și o aventură cu șeful ei căsătorit, în același timp- antena3.ro

Citeste si:  Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI