Călin Georgescu, politicianul care conduce cursa prezidenţială din România, a declarat că va pune capăt oricărui ajutor pentru Ucraina dacă va fi ales, scrie BBC în urma interviului publicat vineri.
Citește și: Suspans la alegerile prezidențiale din 8 decembrie. Elena Lasconi și Călin Georgescu, umăr la umăr în cel mai recent sondaj
Întrebat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, Călin Georgescu a întrebat mai întâi: ”Sunteţi sigură de asta?”, părând să nege însăşi existenţa războiului.
Candidatul independent a adăugat că România este interesată să obţină pacea la graniţa sa, dar a refuzat să spună dacă acest lucru ar trebui să se întâmple în condiţiile puse de Kiev.
Călin Georgescu, despre ajutorul pentru Ucraina: ”Zero. Totul se opreşte”
Întrebat de BBC dacă este de acord cu sprijinirea Ucrainei ”cât timp va fi nevoie”, cum afirmă UE, Georgescu a afirmat: ”Nu”.
El a spus că lucrurile s-ar schimba.
”Sunt de acord doar cu faptul că trebuie să am grijă de poporul meu. Nu vreau să îmi implic poporul”, a replicat el, detaliind că România – membră a UE şi a NATO – nu ar mai asigura sprijin militar sau politic vecinului său.
”Zero. Totul se opreşte. Trebuie să am grijă doar de poporul meu. Avem multe probleme noi înşine”, a susţinut el.
BBC: Cu Călin Georgescu la Cotroceni, România s-ar alătura Ungariei şi Slovaciei ca simpatizanţi ai Rusiei
Potrivit BBC News, aceasta ar fi o schimbare drastică de atitudine pentru Bucureşti şi una care ar fi muzică pentru urechile ruşilor.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia. Kimberly Guilfoyle și Donald Jr. s-au despărțit recent- antena3.ro
Citeste si: Boala cu mortalitate de aproape 15%, care se transmite prin aer. „Simptomele seamănă în primele zile cu gripa”- stirileprotv.ro
În România, preşedintele are o putere considerabilă, inclusiv influenţă în zone precum politica externă. El este, de asemenea, comandatul suprem al forţelor armate şi numeşte prim-ministrul.
România are o graniţă lungă cu Ucraina şi a fost un susţinător fidel al Kievului de la invazia pe scară largă din 2022.
Cu Georgescu ca preşedinte, România s-ar alătura Ungariei şi Slovaciei ca simpatizanţi ai Rusiei pe flancul estic al NATO.
Ar fi o lovitură serioasă şi pentru solidaritatea UE pentru Ucraina, chiar în timp ce se confruntă cu perspectiva de a-şi asuma mai multe responsabilităţi pentru a ajuta Kievul, acum că Donald Trump se întoarce la Casa Albă.
Georgescu a subliniat că va păstra România în UE şi în NATO, dar că de acum totul va fi ”negociat” şi axat pe interesele ţării.
El a refuzat să spună că Rusia lui Vladimir Putin este o ameninţare de securitate pentru Occident.
Citeste si: Anunț pentru femeile și pensionarele din țară! Mai multe ajutoare sociale vor dispărea din 2025. Ce alte modificări vor avea loc- kfetele.ro
Citeste si: Investigație în cazul morții lui Liam Payne: Managerul hotelului care a sunat la 911, investigat împreună cu un alt angajat- radioimpuls.ro
Citeste si: „Viața ei a fost un iad”. Uciderea Sarei Shaif, crima care a îngrozit Marea Britanie. Tatăl și mama vitregă au omorât-o în bătaie- antena3.ro
Sprijinirea de către acesta a teoriilor conspiraţiei a provocat, de asemenea, îngrijorări, el negând existenţa pandemiei de COVID şi punând la îndoială că cineva ar fi ajuns vreodată pe Lună.
Ce spune Călin Georgescu despre Vladimir Putin
Potrivit interviului publicat de BBC, Georgescu a negat că este ”omul Moscovei”, referindu-se batjocoritor la ”agenţiile de ne-inteligenţă” din România.
”Ei nu pot accepta că poporul român a spus în sfârşit: ne vrem înapoi viaţa, ţara, demnitatea”, a afirma el, autocaracterizându-se ca luptând cu sistemul de neclintit.
Într-un interviu în care uneori era uşor iritat, în care i-a lăudat pe Donald Trump şi pe liderul populist maghiar Viktor Orban, Georgescu s-a referit la Vladimir Putin ca la un ”patriot şi un lider”.
El a adăugat apoi: ”Dar nu sunt un fan”.