Pe 12 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Spiridon, marele făcător de minuni și ocrotitor al celor aflați în suferință. Ziua de praznic are o semnificație aparte în calendarul ortodox, fiind marcată cu cruce neagră, ceea ce indică o zi de mare însemnătate spirituală.

De Sfântul Spiridon, credincioșii își îndreaptă gândurile către rugăciune și meditație, respectând obiceiuri și interdicții străvechi pentru a atrage binecuvântarea sfântului asupra casei și familiei.

Cine a fost Sfântul Spiridon?

Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, pe insula Cipru, și este cunoscut ca un episcop smerit și iubitor de oameni. Numele său provine din cuvântul grecesc „σπυρις”, care înseamnă „coșuleț împletit”. Mai înainte de a fi hirotonit episcop al cetății Trimitunda, Sfântul Spiridon a dus o viață simplă, îndeletnicindu-se cu păstoritul oilor.

Viața sa a fost marcată de o dragoste profundă pentru Dumnezeu și pentru semeni, cheltuindu-și întreaga avere pe îngrijirea bolnavilor și găzduirea străinilor. În timpul Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325), el s-a remarcat ca un apărător fervent al dreptei credințe, fiind considerat un mare făcător de minuni.

După trecerea sa la cele veșnice, moaștele sale au devenit un izvor de vindecări și miracole. Este bine cunoscut faptul că Sfântul Spiridon pleacă periodic din racla sa, aflată în insula Corfu, pentru a veni în ajutorul celor care îl cheamă în rugăciune cu credință și dragoste.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia. Kimberly Guilfoyle și Donald Jr. s-au despărțit recent- antena3.ro

Citeste si: Boala cu mortalitate de aproape 15%, care se transmite prin aer. „Simptomele seamănă în primele zile cu gripa”- stirileprotv.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 decembrie 2024? În această zi este prăznuit „Sfântul Călător”

Ce nu este bine să faci de Sfântul Spiridon?

În ziua praznicului Sfântului Spiridon, tradiția populară transmite că există anumite interdicții care trebuie respectate pentru a atrage protecția și binecuvântarea sfântului asupra gospodăriei și familiei.

Iată ce nu este bine să faci:

Nu se folosesc vitele la muncă: În mediul rural, vitele de tracțiune nu sunt înjugate și li se oferă hrană direct din mâna stăpânilor, ca semn de respect pentru ziua sfântă.

Evitarea muncilor fizice grele: Tradiția spune că, în această zi, lucrul manual sau muncile grele pot aduce nenorociri. Sunt relatate povești despre oameni care au suferit arsuri sau accidente grave pentru că nu au respectat această sărbătoare

Sfântul Spiridon 2024

Sfântul Spiridon 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Anunț pentru femeile și pensionarele din țară! Mai multe ajutoare sociale vor dispărea din 2025. Ce alte modificări vor avea loc- kfetele.ro

Citeste si: Investigație în cazul morții lui Liam Payne: Managerul hotelului care a sunat la 911, investigat împreună cu un alt angajat- radioimpuls.ro

Citeste si: „Viața ei a fost un iad”. Uciderea Sarei Shaif, crima care a îngrozit Marea Britanie. Tatăl și mama vitregă au omorât-o în bătaie- antena3.ro

Citește și: Colinde de Crăciun 2024: Cele mai frumoase melodii de iarnă tradiționale românești pe care să le asculți cu familia

Sfântul Spiridon: Ocrotitor al sănătății și al gospodăriei

Sfântul Spiridon este considerat apărător împotriva bolilor atât pentru oameni, cât și pentru vite. Este respectat ca un ocrotitor al sănătății și al bunăstării întregii gospodării. De aceea, credincioșii țin această zi sfântă cu rugăciuni și abstinență de la orice activitate care ar putea aduce pagube.

Se mai spune că Sfântul Spiridon „poartă toate boalele”, ceea ce îl face un sfânt protector, dar și un avertisment că trebuie respectată cu sfințenie ziua praznicului său pentru a preveni nenorociri.

Cum să cinstim această zi sfântă?

De Sfântul Spiridon, credincioșii participă la slujbele religioase, rostind rugăciuni pentru sănătate, spor în casă și ocrotire de rele. Este o zi în care faptele bune și ajutorarea aproapelui sunt gesturi recomandate pentru a atrage binecuvântarea sfântului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si