Close sidebar
Close sidebar

Canada îşi retrage militarii din Ucraina, în plin conflict cu Rusia

Canada a decis "relocarea temporară" în Europa a unei părţi a personalului său militar staţionat în Ucraina.

Diana Bostan,

Canada își retrage militarii din Ucraina.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Decizia vine din cauza situaţiei din regiune, a anunţat duminică Ministerul canadian al Apărării, notează AFP care a precizat, într-un comunicat, că această repoziţionare temporară a "elementelor" contingentului său afectat pregătirii armatei ucrainene "nu înseamnă încheierea misiunii" militarilor canadieni, ci permite Canadei "să-şi recentreze eforturile, asigurând în acelaşi timp siguranţa membrilor forţelor armate canadiene", scrie Agerpres.

Canada îşi retrage militarii din Ucraina, în plin conflict cu Rusia

Ottawa nu a oferit detalii despre numărul militarilor în cauză sau despre locul repoziţionării lor. Aproximativ 200 de militari canadieni sunt desfăşuraţi din 2015 în Ucraina în cadrul misiunii UNIFIER, vizând să contribuie la pregătirea forţelor ucrainene.

"Forţele armate canadiene rămân angajate faţă de poporul ucrainean şi misiunea lor de a spori capacităţile Forţelor de securitate ale Ucrainei", a subliniat Ottawa.



La sfârşitul săptămânii, Statele Unite au informat despre retragerea din Ucraina a 160 de soldaţi care antrenau forţele ucrainene. Canada a anunţat sâmbătă închiderea temporară a ambasadei sale de la Kiev şi transferul operaţiunilor acesteia într-un birou temporar din Lvov (vest), din cauza "deteriorării situaţiei cauzate de desfăşurarea trupelor ruse la frontieră". 

Citeste si: Joe Biden a discutat cu Volodimir Zelenski şi i-a transmis că SUA vor răspunde "rapid şi hotărât" la o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Ucraina cere o reuniune de urgenţă a OSCE

Administraţia de la Kiev a cerut, duminică seară, o reuniune de urgenţă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru clarificarea situaţiei generate de activităţile militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, potrivit Mediafax.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

"Rusia nu a răspuns solicitării formulate de noi în virtutea Documentului OSCE de la Viena. Drept urmare, trecem la următorul pas. Cerem o reuniune cu Rusia şi cu toate statele participante, în următoarele 48 de ore, pentru a discuta despre suplimentarea efectivelor militare de-a lungul frontierelor noastre şi în regiunea ocupată temporar Crimeea", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, citat de agenţia Ukrinform.

Citeste si: Ucraina recomandă companiilor aeriene să evite zborurile deasupra Mării Negre, din cauza exerciţiilor navale ale Rusiei

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI