Acestea sunt principalele simptome ale cancerului la ficat, in stadiul patru:
-pierderea in greutate este primul semnal de alarma. Apetitul scade, bolnavul simtindu-se satul dupa doar cateva imbucaturi.
-starea persistenta de greata si vomitatul frecvent
-organismul este extrem de slabit si senzatia continua de oboseala se instaleaza in corp
-febra este de asemenea un simptom obisnuit al acestei afectiuni
-durerile acute in partea de jos a abdomenului si aproape de umarul drept sunt de asemenea prezente in acest stadiu
-ficatul este marit si
ai impresia ca un bolovan mare este prins in partea dreapta a coastelor
-splina este si ea marita si apasa in partea stanga a coastelor
-umflaturile in diferse parti ale abdomenului sunt de asemenea simptome obisnuite
Rata supravietuirii
Rata supravietuirii in cazul oricarui tip de cancer trebuie cunoscuta.
Cand vorbim despre cancer hepatic in stadiul patru, trebuie sa mentionam ca, din pacate, doar 4% dintre bolnavi supravietuiesc. Cand cancerul este depistat in stadiile incipiente insa, cu tratamentele recomandate de medici, sansele la viata cresc mult.
Tratamente
Tratamentul pentru cancerul la ficat in stadiul patru depinde de varsta si de starea generala a sanatatii pacientului. Operatia este cea mai eficienta solutie, insa luand in considerare dimensiunea si pozitia tumorii, varianta aceasta nu este intotdeauna posibila.
Embolizarea arterială
Embolizarea arterială este cunoscută şi sub numele de embolizare transarterială (sau TAE).
În cadrul acestei proceduri, un cateter (un tub subţire, flexibil) este introdus într-o arteră printr-o mică incizie în coapsa interioară şi dirijat în sus, de-a lungul arterei hepatice, până în ficat. De obicei se injectează şi un colorant în sânge, pentru a-l ajuta pe medic să monitorizeze traseul cateterului prin angiografie (un anumit tip de radiografie). Odată cateterul fixat, sunt injectate mici particule în arteră, pentru a o bloca.
Radioembolizarea (RE)
Această tehnică combină embolizarea cu radioterapia.
În unele ţări, această procedură se realizează prin injectarea unor microsfere radioactive în artera hepatică. Aceste microsfere sunt comercializate sub denumiri ca TheraSphere şi SIR-Spheres. Odată ajunse în organism, microsferele se depun în vasele de sânge de lângă tumoare, de unde emit, timp de câteva zile, cantităţi mici de radiaţii către locul unde se află tumoarea. Radiaţia parcurge o distanţă foarte mică, astfel că afectează în principal doar zona tumorii.
Transplantul este o varianta satisfacatoare doar daca tumoarea este mica si nu s-a raspandit in afara ficatului.
Speranta la viata
Sperantele la viata pentru persoanele diagnosticate cu cancer hepatic in stadiul patru nu sunt impresionante.
Aceasta etapa este ctritica. Impactul in organism este nimicitor si afectiunea se agraveaza cu timpul. In media, de la diagnosticare pacientului i se mai dau sase luni de viata.
Cancerul la ficat este una dintre cele mai intalnite forme de cancer de pe mapamond. Statisticile arata ca aceasta afectiune este intalnita predominant la barbati si in cele mai multe dintre cazuri este fatala.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro