Moș Nicolae este un personaj mitic și legendar așteptat cu nerăbdare de copii în fiecare an, în ajunul zilei de 6 decembrie. În 2024, Moșul va veni, ca în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, aducând daruri pentru cei care au fost cuminți și, poate, o nuielușă pentru cei care nu s-au comportat tocmai exemplar.

Moș Nicolae are o semnificație deosebită în tradiția românească și în multe țări din Europa Centrală și de Est, fiind un precursor al lui Moș Crăciun.

Figura sa este inspirată din viața Sfântului Nicolae, episcopul din Mira, un om cunoscut pentru bunătatea și generozitatea sa față de cei nevoiași.

Când vine Moș Nicolae în 2024?

În seara zilei de 5 decembrie, copiii din România își pregătesc ghetuțele, pe care le curăță cu mare atenție, pentru a le lăsa în fața ușii sau la fereastră. A doua zi dimineață, aceștia găsesc, de obicei, dulciuri, bomboane și fructe în ghetuțele lor, dar și mici cadouri sau jucării, dacă au fost cuminți pe parcursul anului. În unele zone, în funcție de comportamentul copiilor, aceștia pot găsi și o nuielușă, un cartof sau chiar un cărbune, ca semn că nu s-au comportat așa cum ar fi trebuit.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Depozitul misterios de la catedrala Notre Dame. Resturi carbonizate sunt ținute sub pază într-o locație secretă- antena3.ro

Citeste si: Helmut Duckadam a murit. Eroul de la Sevilla avea 65 de ani- stirileprotv.ro

Când vine Moș Nicolae în 2024?

Când vine Moș Nicolae în 2024?

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Zile libere decembrie 2024 și ianuarie 2025: În ce perioade vom sta acasă?

În 2024, Moș Nicolae va veni în noaptea de 5 spre 6 decembrie. De la miezul nopții, ghetele copiilor vor fi umplute cu dulciuri și cadouri, iar cei care nu au fost tocmai cuminți vor găsi, probabil, o nuielușă sau un alt semn de avertisment.

Moș Nicolae, așa cum este tradiția, va adresa fiecărui copil o lecție despre importanța comportamentului și a bunului simț, într-un mod blând și plin de înțelesuri.

Citește și: VIDEO- A venit Moș Nicolae. Copiii s-au trezit în această dimineață cu ghetuțele pline de cadouri

Moș Nicolae în alte țări

Moș Nicolae este cunoscut sub diferite nume în toată Europa. În Ungaria, de exemplu, Moșul se numește Mikulás, iar în Republica Cehă și Slovacia, Mikuláš. În Polonia, este Mikołaj, iar în Germania și Olanda, Nikolaus și Sinterklaas sunt variantele folosite. De asemenea, în Franța, Sfântul Nicolae este cunoscut sub numele de Saint Nicolas. Toate aceste tradiții sunt legate de figura mitologică a Sfântului Nicolae și de generozitatea sa, iar în multe dintre aceste țări, copiii primesc daruri asemănătoare celor din România – dulciuri, fructe și, în caz de comportament nepotrivit, o nuielușă simbolică.
.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si