Noua lege a pensiilor conține o capcană pentru toți cei care se află în câmpul muncii în acest moment, atrage atenția Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare.

"Legea asta lovește mai mult în cei care muncesc acum decât în cei care au muncit", a explicat specialista în legislația muncii. În lege există o 'șopârlică' și aceasta privește generațiile mai tinere.  

Citește și: Mii de noi pensii speciale ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Legea prevede 5.000 de lei în plus pentru "foștii baroni"

Potrivit expertei, prin noua lege se impun niște condiții prin care "se anulează predictibilitatea posibilității de pensionare". Este un lucru foarte grav, atrage atenția Dorina Barcari.

"În lege se spune că din trei în trei ani guvernele pot să modifice vârsta de pensionare, stagiul minim de cotizare și stagiul complet de pensionare. Asta este foarte grav. Tu care muncești acum nu știi la ce vârstă te poți pensiona", a precizat experta în sistemul de pensii.

Vârsta de pensionare se modifică din trei în trei ani

Potrivit  noii legi a pensiilor,  din trei în trei ani se majorează vârsta de pensionare și stagiul de cotizare. Este una dintre modificările care i-au surprins pe specialiști.

"Afli doar cu trei înainte dacă mai ieși sau nu la pensie atunci când ai calculat tu că trebuie să ieși. Din trei în trei ani, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se majorează și când zici că ai ieșit la pensie te trezești că nu mai ieși pentru că trebuie să mai stai până la valoarea recalculată a vârstei de pensionare",  a remarcat și Dan Vâlceanu, fost ministru al Finanțelor și deputat PNL.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Potrivit noii legi a pensiilor, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maxim 3 ani.

Blocul Național Sindical: Noua lege a pensiilor îi sancționează pe salariații activi  

Același punct de vedere a fost formulat miercuri de Blocul Național Sindical (BNS), care a anunțat că va sesiza Comisia Europeană cu privire la incertitudinile pe care le aduce noua lege a pensiilor, care favorizează doar actualii pensionari și îi sancționează pe salariații activi.

„Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! 🇷🇴 Pregătiți-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!”, a declarat miercuri Dumitru Costin, președintele BNS.

Capcană în noua lege a pensiilor

Capcană în noua lege a pensiilor

"Mai rămâne să se asigure și înmormântarea la locul de muncă"

Noua lege a pensiilor spune că "persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani". 

Experții sunt uimiți de această mențiune expresă. "Prevederea conform căreia de bună voie pot să muncești până la 70 de ani este un atac la dreptul constituțional. Asta duce către o posibilă prelungire a vârstei de pensionare către 70 de ani", spune Dorina Barcari, potrivit B1TV.

Conform expertei, se depășește o normalitate atâta timp cât speranța de viață la noi este de 72 de ani la bărbați 76 de ani la femei.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Mai rămâne puțin să se asigure și înmormântarea la locul de muncă", a concluzionat specialista în pensii.

Femeile din România muncesc mai mult decât femeile din Europa

Referitor la egalizarea vârstei de pensionare, Dorina Barcari spune că "se ajunge în sfârșit la visul unora ca femeile și bărbații să aibă aceeași vârstă de pensionare, de 65 de ani".

Chiar dacă este un lucru care se face de mult timp în Europa situația femeii din România este cu totul alta decât cea a femeilor din Europa.

O româncă muncește mult mai mult decât oricare dintre europence, "pentru că asta este tradiția noastră avem și niște valențe orientale".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si