Legea salariilor din sistemul bugetar este în faza de negociere cu sindicatele și cu specialiștii din domeniile-cheie ale sistemului public.

Potrivit planurilor anunțate de Guvern, se dorește ca legea salarizării unitare să fie finalizată și adoptată în prima jumătate a anului 2024, urmând să intre în vigoare din 2025. 

Citește și: Salariile pe care le au angajații din armată. Cât încasează lunar un maior?

Salariile din sectorul bugetar vor respecta o ierarhie de 12 grade  sau trepte profesionale, de la cele mai simple joburi cum sunt posturile de paznic, secretar-dactilograf sau spălătoreasă și până la posturile cele mai complexe.

Spre exemplu, la treapta 10 din noua lege a salarizării se vor afla poziții ca director cu funcţie de auditor public extern, secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general.

Salariile din sectorul bugetar, în funcție de performanță 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat intenția Guvernului de a introduce  un bonus lunar  pentru bugetari care să încurajeze performanța.  

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Toate salariile din grila publică de salarizare vor avea o componentă fixă și una variabilă de plată. Pentru a primi bonusul de perfromanță, angajații trebuie să își îndeplinească indicatorii de performanță.

„Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanța. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forța calificată de muncă”, a declarat recent ministrul Simona Bucura Oprescu.

"La muncă egală, plată egală", spune ministrul Muncii despre legea salarizării

Noua lege a salarizării își propune să elimine inechitățile din salarizarea în sistemul public, prin plată egală pentru posturile situate la același nivel ierarhic.

„Prin noua lege a salarizării ne dorim o reierarhizare care să aducă echitate, atât în interiorul familiilor ocupaționale, cât și pe verticală. Adică la muncă egală, plată egală. De asemenea, ne dorim să avem o formulă care să aducă performanță în sectorul bugetar printr-un sistem de salarizare compus dintr-o parte fixă și una variabilă”, a explicat ministrul Muncii.

"La muncă egală, plată egală", spune ministrul Muncii despre legea salarizării

Ce spune ministrul Muncii despre noua legea salarizării

[Sursa foto: Facebook]

Care sunt cele 12 grade din viitoarea lege a salarizării

Posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcţie de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt, potrivit unui draft al legii prezentat de Economica.net.

Revizuirea ierarhiei posturilor din sectorul bugetar e realizată de un grup de experți evaluatori din ministerele de linie, experți în resurse umane, precum și consultanți de la Banca Mondială.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- Posturile de grad 1 necesită studii medii. Munca este de obicei repetitivă și constă din sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite.
- Posturile de grad 4 includ slujbe de polițist local, economist, instructor de educație, asistent maternal profesionist.
- Posturi de grad 4: educatoare, învăţătoare, asistent social 
- Posturi de grad 7: inspector vamal, şef lucrări (lector universitar), registrator de carte funciară, profesor preuniversitar, expert criminalist, dirijor, consilier superior (nivel central), consilier parlamentar.
- Posturi de grad 8: Şef administraţie financiară, inginer şef cadastru, director (funcţie publica, minister), grefier şef secţie, şef birou vamal, farmacist 
- Posturi cu grade de complexitate 9: judecător, decan, medic director medical, auditor public extern, profesor universitar, arhitect şef, programator IT, director general (funcţie publică, minister), director financiar contabil spital.
- Grad 10: director cu funcţie de auditor public extern, secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general.

Noua lege a salarizării își dorește să limiteze sporurile actuale și să le includă pe unele în salariul de bază. 

Sporurile care rămân în vigoare vor scădea considerabil și vor fi acordate doar în condiții de excepționalitate. ”Sporul va urma ocupația și nu persoana”, este filosofia din spatele noii Legi a salarizării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si