Patru bănci sunt verificate de ANPC în legătură cu indicii IRCC și ROBOR și cu ratele românilor în franci elvețieni, a declarat în weekend președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Este vorba de "acțiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare", după cum a precizat șeful Autorității de stat. 

Citește și: VIDEO- Rate mari pentru toată lumea. Specialiștii avertizează că dobânzile vor continua să crească

Au loc controale chiar acum la 4 bănci din România

Au loc controale chiar acum la 4 bănci din România

[Sursa foto: Pexels.com]

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că au loc controale de fond, de o anvergură mult mai mare, în raport cu patru instituții bancare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Șeful ANPC nu a precizat care sunt cele patru bănci suspectate de operațiuni abuzive sau ilegale cu privire situația francului elvețian și indicatorii IRCC și ROBOR.

”Se desfășoară în timp ce noi vorbim acțiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare. Chiar în timp ce noi vorbim, din ce știu a fost demarată în raport cu patru instituții bancare, existând suspiciuni plecând de la situația francului elvețian până la IRCC și ROBOR”, a spus Horia Constantinescu la Prima News

Bancă obligată să restituie 20 de milioane de euro consumatorilor

În privinţa controalelor deja efectuate de ANPC la bănci, Constantinescu a afirmat că ”peste 20 de milioane de euro au fost date unui număr de peste 9.000 de consumatori, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a câştigat procesul cu banca Raiffeisen”.

Citește și: VIDEO- Rate mari pentru toată lumea. Specialiștii avertizează că dobânzile vor continua să crească

Constantinescu a precizat că băncile au totuși cel mai mare profit din Europa. ”Interesant este că singurii care par să deconteze acest profit exagerat sunt consumatorii români”, a spus el. 

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, despre controalele de amploare la patru bănci

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, despre controalele de amploare la patru bănci

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum au ajuns unele familii într-o situație greu de imaginat

Șeful ANPC a precizat că a semnalat și Băncii Naționale a României  faptul că o bancă le-a spus că ”gradul de îndatorare se calculează cât din rată îți poți permite să achiți la momentul acordării”. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit lui Constantinescu, această modalitate de acordare a creditelor nu este normală: ”Și, după aceea, ăla nu mai plătește utilități, nu mai mănâncă, nu mai are copii de crescut? Pentru că ei calculează ca la momentul acordării să nu depășești 40%, dar știm cu toții că, în raport cu francul elvețian, cu IRCC, cu ROBOR, undele rate au deveni de patru ori mai mult, deci ăia 40% au dispărut, ducând familiile într-o situație greu de imaginat, nu din punct de vedere al stabilității financiare, ci al stabilității emoționale, al stabilității relaționare pentru că sunt oameni ce au ales să divorțeze și să ducă doar unul din ei povara aceasta. Ori, pare că acest grad de îndatorare este facultativ”, a explicat președintele ANPC.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu 

Președintele ANPC, Horia Constantinescu 

[Sursa foto: Facebook]

Opt bănci au fost amendate de ANPC

La jumătatea lunii mai, ANPC a verificat opt operatori economici financiari bancari din România și a aplicat amenzi în valoare de 400.000 lei.

„În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, ANPC a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor. S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75% dobândă”, au declarat la acel moment oficialii ANPC.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si