Proiectul cu privire la recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex pe teritoriul României, cu scopul de a obține reședință, a fost propus de MAI, după ce un cuplu de gay, format între un român și un american, nu a primit dreptul de reședință în România, pentru că țara nu recunoaște acest tip de căsătorii.

Au atacat la CEDO decizia de a nu primi drept de reședință

În anul 2013, românul Adrian Coman și americanul Robert Clabourn Hamilton, căsătoriți în Bruxelles, au decis ca în 2013 să se stabilească în România. Statul român a refuzat să îi acorde soțului american dreptul la reședință în România, având ca motiv faptul că aceste căsătorii nu sunt acceptate în țară.

Tinerii căsătoriți nu au acceptat refuzul și au atacat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) pentru că România a continuat să nu le acorde dreptul de reședință și în ciuda deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene(CJUE) care a declarat că un fiecare stat trebuie să acorde drept de reședință persoanelor căsătorite de același sex, chiar dacă nu are acest tip de căsătorie legalizat în țara în cauză.

"Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor", a precizat CJUE.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citește și: VIDEO: O româncă stabilită în SUA și-a cumpărat avion ca să-l transforme în casa visurilor ei

MAI propune un proiect în ajutorul cuplurilor de același sex

Proiectul lansat de MAI dorește clarificarea situației dreptului de reședință în România a membrilor de același sex care sunt căsătoriți. Astfel, proiectul MAI se pare că dorește eliminare din OUG nr. 194/2002 a condiționării dreptului de reședință în România a persoanelor căsătorite de același sex.

„Modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”, se pare că afirmă Ministerului Afacerilor Interne, potrivit stiripesurse.ro.

MAI a precizat că această modificare nu prevede legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex pe teritoriul României.

„Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”, se pare că a continuat MAI, potrivit stiripesurse.ro.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Citește și: Irinel Columbeanu și-a revăzut fiica după 5 ani! Ce i-a spus Irina atunci când s-au revăzut? „A crescut frumos”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si