VIDEO Castelul Peleș, în centrul unui scandal legat de revânzarea biletelor de intrare. Ministerul Culturii trimite corpul de control
Castelul Peleș din Sinaia, "bijuteria" Casei Regale a României, se află în centrul unui scandal legat de revânzarea biletelor de intrare. Potrivit unei investigații de presă, angajații care administrează intrarea în muzeul Peleș ar deturna în propriile buzunare o parte din banii veniți de la turiști. Ministerul Culturii a anunțat că va trimite corpul de control pentru a verifica situația de la fața locului.
Author: Sorin Negru marți 12 noiembrie 2024 , 19:30
Scandalul a apărut după ce jurnaliștii de la Libertatea au dezvăluit că Muzeul Peleș din Sinaia este o sursă de venituri ilicite. Informațiile ar fi fost confirmate de oameni din interior și de surse judiciare.
Potrivit sursei citate, o adevărată rețea de sustragere a unor fonduri din taxa de intrare în Castelul Peleș ar funcționa bine-mersi, iar sumele nu sunt deloc mici.
Muzeul Peleș generează anual venituri de ordinul milioanelor de euro, cu vânzarea biletelor ca principală sursă de câștig. Până la 31 octombrie 2024, muzeul a încasat 14,5 milioane de lei din vânzarea biletelor.
Corpul de Control al Ministerului Culturii, la Muzeul Peleș
Ministerul Culturii a anunțat că trimite Corpul de Control la Muzeul Peleș pentru a verifica situația semnalată de ziarul central, după cum a declarat duminică, 10 noiembrie, ministrul Raluca Turcan.
„Acuzații de o asemenea gravitate trebuie verificate de îndată, iar dacă acestea se confirmă, vom lua măsuri fără întârziere. Am dispus deja trimiterea Corpului de Control la Muzeul Național Peleș și așteptăm raportul acestuia, urmând ca, în baza lui, să putem lua deciziile care se impun”, a afirmat Raluca Turcan pentru Libertatea.
Care sunt acuzațiile aduse angajaților de la Muzeul Peleș
Potrivit investigației de presă, banii turiștilor nu ajung mereu la statul român pentru că ar exista două metode de fraudare.
Prima se referă la grupurile mari de turiști. În acest caz, ghidul achiziționează biletele pentru accesul în muzeul Peleș. După intrarea vizitatorilor, biletele nu sunt aruncate, ci revândute altor grupuri.
Veniturile din aceste revânzări nu mai ajung la muzeu, ci sunt împărțite între membrii rețelei care se ocupă de această activitate.
A doua metodă implică un angajat al muzeului care atrage turiștii de pe aleile Peleșului cu promisiunea unui acces rapid și evitarea cozilor. Angajatul strânge banii, apoi merge la casa de bilete și cumpără bilete cu reducere pentru studenți, deși turiștii au plătit pentru bilete întregi.
Diferența de preț dintre biletele de studenți și cele pentru adulți este împărțită între membrii rețelei.
Castelul Peleș este un palat din Sinaia, construit între anii 1873 și 1914 de Casa Regală a României. Construită ca reședință de vară a regilor României, clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.