Close sidebar
Close sidebar

Cât oprește statul din salariul brut, în fiecare lună. Pentru fiecare 3000 primiți de un salariat, statul încasează 45%

Salariul brut reprezintă suma de bani totală care include salariul net al angajatului și taxele și impozitele datorate statului.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Diferența dintre salariul brut și cel net este foarte mare în România. Concret, peste 40% din salariul brut merge la bugetul de stat, salariul net reprezentând aproape 60% din salariul brut.

Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2018, deducerile din salariul brut sunt următoarele: CASS (asigurări sociale de sănătate)= 10% CAS (asigurări sociale, contribuția la pensii)= 25%.

Acest procent poate crește la 29% pentru condiții deosebite de muncă sau la 33% pentru condiții speciale de muncă; Impozit pe venit: 10%.

Și angajatorul trebuie să plătească o contribuție la stat. Este vorba despre contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), în valoare de 2,25%.

Ce sumă oprește statul din salariul brut, în fiecare lună

Creșterea salariului minim 2023 este reglementată de Hotărârea de guvern 1.447/2022, privind salariul minim pe economie, precum și de Ordonanța de urgență 168/2022, așa-numita ordonanță-trenuleț, care stabilește scutiri de taxe pentru 200 de lei din salariul minim, și majorarea remunerației minime în construcții.

Inclusiv în firmele private, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim de bază a crescut de la 2.550

de lei la 3.000 de lei brut, conform HG 1.447/2022.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei.

Remunerația minimă este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună, de la 1 ianuarie 2023.

CASS= 300 de lei

CAS= 750 de lei

Impozit pe venit= 176 de lei.

Taxele și impozitele datorate către stat sunt în valoare totală de 1226 de lei.

Monaco este țara cu cele mai mici taxe pe salariu

Monaco este considerată țara din Europa cu cele mai mici taxe și impozite. Fie că eşti angajat sau reprezentantul unei companii, nu trebuie să îți faci griji cu privire la impozitul pe venit.

Sistemul său politic și instituțional este dictat de constituția din 1962. În 2018, PIB-ul Monaco a depășit pragul de 6 miliarde de euro pentru prima dată, ajungând la 6,09 miliarde, comparativ cu 5,69 miliarde de euro în 2017.

Monaco este și una dintre cele mai atractive țări, cu un guvern și o economie relativ stabile. Economia țării este una înfloritoare și un mediu mai multicultural decât majoritatea țărilor din Europa.

Industria principală a Monaco este turismul, fiind considerată una cele mai luxoase stațiuni din Europa.

Citește și: Nu toți românii plătesc impozite. Cine sunt cei care beneficiază de scutirea lor în 2023

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI