Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 iulie 2024. Iată câți bani vor primi românii în plus începând cu această dată!

Cât va fi salariul minim net pe economie de la 1 iulie 2024?

Pe ordinea de zi a Guvernului de azi, 6 iunie 2024, se află și Proiectul de Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, începând cu 1 iulie 2024, salariu minim brut pe economie va fi de 3700 de lei.

Salariul minim net pe economie aferent va fi de 2.321 de lei (în mână), în creștere cu 242 de lei comparativ cu nivelul actual.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Salariul complet (costul total suportat de angajator) va fi 3.779 de lei.

La ora actuală, salariu minim brut pe economie este de 3.300 de lei, iar salariu net este de 2.079 lei.

Ultima majorare a salariului minim a avut loc pe 1 octombrie 2023.

Salariu minim net pe economie - 1 iulie 2024

Salariu minim pe economie se va majora de la 1 iulie 2024

[Sursa foto: Hepta]

În prezent, de salariul minim brut beneficiază 760.000 de salariați. Mai exact, este vorba de 13,9% din numărul total de salariați activi.

De creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați, conform proiectului de Hotărâre de Guvern.

Citește și: Majorarea salariului minim va fi adoptată de Guvern! De când ar urma să primească românii mai mulți bani

Anunțul făcut de ministrul Muncii

Încă de la finele lunii mai 2024, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că de la 1 iulie salariul minim pe economie în România va fi de 3.700

de lei.

Conform ministrului, în urma discuţiilor din cadrul Consiliului Naţional Tripartit s-a negociat suma de 3.700 de lei. În ceea ce priveşte salariul minim brut garantat în plată, Simona Bucura Oprescu precizează că trebuie respectată directivă europeană.

Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu - ministrul Muncii 

[Sursa foto: Hepta]

"Salariul minim pe economie se stabileşte prin negocieri în interiorul Consiliului Naţional Tripartit, acolo unde avem împreună reprezentanţii sindicatelor, reprezentanţii patronatelor şi reprezentanţii Executivului. Salariul minim pe economie, de la 1 iulie, este de 3.700 lei. În ceea ce priveşte salariul minim brut garantat în plată, avem directivă europeană. În ceea ce priveşte legea salarizării, avem jalonul 420 din PNRR. Absolut toate familiile ocupaţionale- şi aici, fie că vorbim de reprezentanţii sindicatelor, fie că discutăm despre angajatori- absolut toţi au fost consultaţi, astfel încât să cunoaştem specificul fiecărei familii ocupaţionale, specificul fiecărei funcţii, iar noua lege a salarizării să-şi îndeplinească obiectivul esenţial de a aduce echitate în sectorul public de salarizare", a declarat presei ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, conform Digi24.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si