Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă? Reţetă completă
Este perioada în care gospodinele pun varză murată la butori pentru iarnă şi ele se întreabă câtă sare se pune la varza murată. Vă oferim răspunsul la această întrebare, precum şi o reţetă de varză murată simplă şi delicioasă!
Iată câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă!
Bunicii noştri spunea că se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă sau 10 linguri la o găleată de apă.
Sarea trebuie neapărat să fie grunjoasă, nu extra-fină! Lingura de sare nu trebuie să fie nici rasă, nici extra-plină. Însă, dacă îţi place varza mai sărată, poţi pune o lingură mai plină.
Varza pe care vrei să o pui la murat trebuie să fie cât mai coaptă. Dacă este albă, atunci este bine coaptă. De asemenea, varza trebuie să fie tare.
Pentru a nu se înmuia varza murată la butoi, trebuie să dai la o parte frunzele verzi. Dacă nu vrei să le arunci, din ele poţi face o gustoasă varză călită.
De asemenea, în butoiul de varză mai poţi pune câteva boabe de porumb, boabe de muştar, bucăţele de mereu sau gutui, cât şi o bucăţică mică de tot de hrean.
Mod de preparare
Scobește verzele de cotor și toarnă acolo puțină sare. Pune pe fundul butoiului o parte din condimente. După aceea, îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil.
Printre căpățâni, pune condimentele și restul de sare, astfel încât să ajungă peste tot. Toarnă apă deasupra.
Nu te îngrijora dacă nu încap toate verzele în butoi. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.
Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.
Varza își păstrează proprietățile miraculoase și după ce intră în fermentație, astfel că, un consum regulat de varză murată îi furnizează organismului vitaminele, antioxidanții și enzimele de care are nevoie.