In articol:
Încă din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, amenințarea utilizării armelor nucleare a crescut. Lucrurile au devenit clare atunci când președintele Vladimir Putin a anunțat că forțele nucleare din țara sa au fost plasate în „alertă maximă”.
Câte arme nucleare există în lume
În lume există cinci state care dețin arme nucleare: China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite. Acestea sunt recunoscute ca deținând un arsenal nuclear prin „Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”.
În mod neoficial există alte patru țări care dețin arme nucleare: Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord. Țările menționate anterior nu au semnat tratatul.
În mod cert, Rusia și SUA conduc acest clasament. În acest moment, Rusia și SUA dețin împreună 88% din arsenalul nuclear mondial. În total au o putere de 6.600 de megatone.
Citeste si: Răzbunarea rușilor: mai multe explozii au zguduit Kievul în această dimineață
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Statele Unite și Rusia mențin o parte din armele lor nucleare în stare de alertă rapidă. Acest lucru înseamnă că ar putea fi gata de lansare „în mai puțin de 15 minute”.
Potrivit unui document din 2015 al Union of Concerned Scientists, SUA și Rusia aveau fiecare aproximativ 900 de arme în astfel de alerte.
China, Israel, India și Pakistan dețin armele nucleare în depozite centrale. Acest lucru semnifică faptul că ar trebui să fie scoase și „cuplate la sistemele lor de lansare în caz de criză”. Pentru a putea fi aranjate, acest lucru ar putea dura câteva zile sau săptămâni.
Regatul Unit deține arme nucleare „desfășurate în permanență pe submarine cu rachete balistice”. De asemenea, acestea sunt păstrate în modul de detașare și au nevoie de „ore sau zile pentru a fi aduse la starea de pregătire pentru lansare”.
Cât de periculoase sunt armele nucleare
În caz de atac nuclear, o singură bombă B-83 deținută de SUA ar ucide în primele 24 de ore 1,4 milioane de oameni, alte 3,7 fiind grav rănite. Cea mai puternică bombă atomică este deținută de Rusia.
Dacă aceasta ar fi lansată peste New York, ar fi omorâți 7,6 milioane de oameni și 3,7 milioane ar fi răniți. Alte milioane ar avea de suferit grav pe o distanță de până la aproape zece kilometri în jurul deflagrației.
Citeste si: NATO face exerciții nucleare, în plină criză militară cu Rusia