Close sidebar
Close sidebar

Câte premii Nobel are România până în 2024

A fost o săptămână plină de decernări ale Premiilor Nobel, încheiată vineri prin anunțul cu privire la Premiul Nobel pentru Pace. Începând de luni, 7 octombrie, au fost acordate cele mai mari distincții pentru Medicină, Chimie, Fizică și Literatură. Mai urmează să fie acordat Premiul Nobel pentru Economie 2024, în cursul săptămânii viitoare.

Sorin Negru,

Câte premii Nobel are România până în 2024


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Câte premii Nobel are România și pentru ce le-a obținut

Toate premiile Nobel care pot fi relaționate cu România au legătură cu oameni de știință sau artiști care au origine românească, dar au emigrat în alte țări și au luat cetățenia acelor state.

Este vorba de patru mențiuni directe la România pe care le face Academia Suedeză de Științei, dar sunt și alte nume de români implicate în plan secund în proiecte premiate cu Nobelul.

Cei patru câștigători de Nobel cu origine românească sunt:

  • George Emil Palade, Premiul Nobel pentru Medicină în 1974;
  • Elie Wiesel, Premiul Nobel pentru Pace, 1986;
  • Hertha Muller, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009;  
  • Stefan Hell, Premiului Nobel pentru Chimie, 2014.

Românii care au obținut premii Nobel

George Emil Palade (1912, Iași, România – 2008, Del Mar⁠, California, SUA) a fost un biolog, medic și om de știință american de origine română, cu contribuții în sectorul biologiei celulare. Savantul emigrat din România a fost laureat în 1974 cu premiul Nobel pentru fiziologie și medicină.

George Emil Palade a absolvit în 1940 Facultatea de Medicină a Universității din București, obținând titlul de doctor în medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice.

În perioada 1942-1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

După al doilea război mondial, el a plecat cu soția sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York.

Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicația mecanismului celular al producției de proteine.

În 1986, lui George Palade i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință”) în biologie pentru „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă

organizare, prezente în toate celulele vii”.

Elie Wiesel (1928, Sighet, Maramureș- 2016, New York, SUA) a fost un scriitor și ziarist american în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România, supraviețuitor al Holocaustului.

Elie Wiesel a fost distins în anul 1986 cu Premiul Nobel pentru Pace.

Citeste si: Câți bani va primi Simona Halep de la ITIA după reducerea suspendării. TAS a publicat motivarea deciziei după șapte luni de la anunțarea ei- kanald.ro

Citeste si: Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”- wowbiz.ro

Citeste si: Piciorul unui alpinist dispărut acum 100 de ani a fost găsit pe Everest. Povestea misterioasă a unei expediții cu final tragic- antena3.ro

În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură, iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Elie Wiesel a publicat 57 de cărți- cea mai celebră fiind Noaptea, o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.

Stefan Walter Hell este un fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014. În vârstă de 62 de ani, savantul s-a născut în Arad, România și a emigrat în Germania.

Stefan Hell este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen.

El a primit în anul 2014 Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

Herta Müller (1953, Nițchidorf, Timiș, România) este o scriitoare de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

Scriitoarea în vârstă de 71 de ani a trăit în România până în anul 1987 când a emigrat împreună cu soțul ei în Germania Federală.

Începând cu anii 1970 a fost apropiată de Aktionsgruppe Banat, un grup format din studenți și scriitori șvabi bănățeni, care aveau o atitudine protestatară, neacceptată de regimul din România comunistă. Acest fapt a adus-o în atenția Securității.

După 1977 Müller a făcut parte și din cenaclul literar (Literaturkreis) „Adam Müller-Guttenbrunn”, cenaclu afiliat Asociației Scriitorilor din Timișoara.

Medicul român Ioan Moraru, copreședinte al organizației „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, împreună cu americanul Bernard Lown și rusul Mihail Kuzin au câștigat și ei Premiul Nobel pentru Pace în 1985.

Ce este premiul Nobel și pentru ce se acordă

Premiul Nobel se acordă în fiecare an, începând din 1901, pentru a onora realizări de excepție în fizică, chimie, medicină, literatură, economie și eforturile pentru pace. Este considerat cea mai importantă distincție pe plan internațional.

Citeste si: Se măresc iar pensiile, odată cu luna noiembrie! Cine va beneficia de această majorare?- kfetele.ro

Citeste si: Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva violenței asupra femeilor, dar videoclipurile ei sunt pline de violență și imagini vulgare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piciorul unui alpinist dispărut acum 100 de ani a fost găsit pe Everest. Povestea misterioasă a unei expediții cu final tragic- antena3.ro

Premiile au fost create de omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833- 1896), inventatorul dinamitei (1867), care, prin testamentul său, a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an "sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității".

Premiile Nobel sunt decernate de mai multe instituții: Academia Regală de Știință din Suedia, Institutul Karolinska din Stockholm, Academia Suedeză+ un comitet alcătuit din 5 persoane alese de Parlamentul Norvegiei- Premiul Nobel Pentru Pace.

Conform statutului Fundației Nobel, fiecărui laureat i se oferă o medalie de aur. Pe fața medaliilor Premiului Nobel este ilustrat Alfred Nobel. Imaginea de pe verso variază în funcție de instituția care acordă premiul. 

Suma actuală pe care Fundația Nobel o acordă câștigătorilor este de 11 milioane coroane suedeze (SEK), adică 970.000 euro pentru un premiu Nobel complet.

Un premiu Nobel poate fi primit de maxim trei laureați care împart suma premiului. 

Ce valoare aveau premiile încasate de români în trecut poate fi văzut în tabelul de mai jos:

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI