Astfel, o pacientă de 57 de ani, fumătoare, cu s-a prezentat recent la Spitalului Universitar de Urgență București, având o gușă uriașă.
Ea se afla în evidența unui serviciu de endocrinologie, de unde a fost îndrumată către Secția de Chirurgie Toracică de la SUUB. Pacienta urma un tratament endocrinologic din septembrie 2018, iar în ultimele 3 luni a prezentat creșterea accentuată în volum a gușii, cu apariția răgușelii, a dificultății la înghițit și apariția senzației de sufocare.
În echipa multidisciplinară, a fost formulat diagnosticul, unul crunt: tumoră tiroidiană gigantă, probabil malignă, în limbaj simplificat – cancer tiroidian cu invazia căilor respiratorii și digestive, formațiunea tumorală depășind un kilogram.
Echipa chirurgicală mixtă a reușit să îndepărteze după o intervenție care a durat 9 ore, iar acum pacienta are o evoluție favorabilă și e conștientă, iar tretamentul recomandat este radioterapie și chimioterapie concomitente, la 6-8 săptămâni de la intervenția chirurgicală.
Echipa multisciplinară a fost formată din: dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL, dr. Adrian Ștefan (Compartiment ORL), dr. Mihai Rădulescu și dr. Andrei Dobrea (Compartiment Chirurgie toracică), dr.
”Malignizarea (transformarea în cancer a gușii) este o complicație care apare la gușile vechi neglijate, de unde rezultă concluzia că orice mărire a glandei tiroide necesită consult și investigații, ca primă etapă prin medicul endocrinolog care stabilește tratamentul și, la nevoie, îndrumă pacientul către chirurg”, spune dr.
Medicii atrag atenția, încă o dată, asupra faptului că trebuie să vă prezentați din timp la consult. Diagnosticul pus de la apariția primelor semne de boală, într-un stadiu incipient face ca întreg tratamentul să poată avea rezultate mult mai bune pentru pacient, iar șansele sale de supraviețuire și vindecare în diversele tipuri de cancer să crească considerabil.