Close sidebar
Close sidebar

CCR a hotarat: Abuzul in serviciu este partial neconstitutional. Ce urmeaza sa se intample. Minuta sedintei

UPDATE: Judecatorii Curtii Constitutionale au admis partial exceptia de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu. Curtea a precizat ca definitia abuzului in serviciu este constitutionala doar in masura in care sintagma "in mod defectuos" se refera la incalcarea legii. Drept urmare, CCR a decis ca sintagma "in mod defectuos" cuprinsa in cadrul reglementarii infractiunii de abuz in serviciu, va fi inlocuita cu sintagma "prin incalcarea legii". Totodata, este de precizat faptul ca decizia Curtii nu se aplica retroactiv, ci doar pe viitor.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Infractiunea de abuz in serviciu era definita in Codul Penal drept: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea excercitarii dreptului de a ocupa o functie public".

Judecatorii Curtii Constitutionale decid astazi daca vor dezincrimina abuzul in serviciu, un subiect controversat despre care a vorbit si sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Procurorul-sef anticoruptie a explicat ca daca judecatorii decid dezincriminarea infractiunii, aproximativ 42% din dosarele Directiei Anticoruptie raman fara obiect.

Mai mult, a afirmat Laura Codruta Kovesi, prejudiciu din aceste dosare este de ordinul sutelor de milioane de euro, bani pe care statul nu ii va mai recupera prin dezincriminarea abuzului in serviciu.

Citeste si: Gabriel Vasiliu, prezent la înmormântarea soției lui! Fostul concurent de la „Puterea Dragostei” a obținut o permisie de o zi: „Și-a dorit mult să o vadă pentru ultima oară”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea tristă a Transfăgărășanului. Puțini știu cum a fost construit, de fapt, „drumul printre nori”- antena3.ro

Pe de cealalta parte, Uniunea Judecatorilor din Romania o acuza pe sefa DNA ca face presiuni asupra justitiei. Si presedintele CCR, Augustin Zegrean, s-a pronuntat recent pe aceasta tema, afirmand ca in Europa sunt mai mult state in care nu se face inchisoare pentru abuz in serviciu, decat sunt cele in care aceasta infractiuni se pedepseste.

Sunt 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000

pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre semnatarii sesizărilor fiind fosta şefă DIICOT, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.

 

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzeaza o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Procurorul sef al DNA a declarat ca in cazul in care CCR decide dezincriminarea abuzului in serviciu, functionarii isi vor indeplini atributiile dupa ureche, si nu dupa lege.

 

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI