Blocul Național Sindical (BNS) a organizat miercuri o conferinţă de presă pe tema proiectului de Lege adoptat de Guvernul României privind reforma sistemului public de pensii.

Citește și: Capcana din noua lege a pensiilor. "Nu pensionarii de azi sunt cei mai loviți. Este un lucru foarte grav"

Sindicatul a identificat o serie de probleme pe care le va aduce proiectul de lege, odată intrat în vigoare.

"Milioane de români vor fi afectați direct", se spune în analiza BNS. Sindicaliștii au prezentat și principalele soluții pentru îndreptarea erorilor.

În 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare, spune liderul BNS

"Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România🇪🇺 asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă!", a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată, spune liderul BNS.

"Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! Pregătiți-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!"

Analiza BNS care a sesizat 8 erori grave poate fi văzută aici.

Sistemul public de pensii nu este doar pentru azi, atrag atenția sindicatele. El trebuie sa ofere solutii atat pentru cei ce urmeaza sa se pensioneze, cat si pentru cei deja pensionati.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Nimeni nu a evaluat ce impact are aceasta lege asupra persoanele care astazi contribuie la sistem si poate maine sau peste 10 ani urmeaza sa atinga varsta de pensionare".

Dumitru Costin și vicepresedintele BNS la conferinta de presa de miercuri

Dumitru Costin și vicepresedintele BNS la conferinta de presa de miercuri

Se înăspresc condițiile de pensionare

România nu are in acest moment spatiu fiscal pentru o reforma majoră a sistemului public de pensii, atrage atenția BNS, "sau mai corect spus nu-si permite o dublare a pensiilor fara decizii care sa insemne":

1) Cresteri ale varstelor de pensionare pentru perioada urmatoare
2) Cresteri ale nivelului contributiilor sociale pentru a sustine financiar sistemul
3) Inasprirea conditiilor de pensionare pentru generatiile urmatoare (altele decat varsta de pensionare).

In proiectul de lege pe care Guvernul se grabeste sa-l aprobe in Parlament zilele acestea se regasesc deja prevederi care se refera la punctele 1 si 3 de mai sus, spun sindicaliștii.

Ce presupune noțiunea de "stagiu de cotizare contributiv"

În noua lege se introduce noțiunea de stagiu de cotizare contributiv, respectiv pentru stagiul minim si stagiul complet sunt luate in calcul doar perioadele efectiv contributive.

Ce inseamna in realitate acest lucru:
- Stagiul de cotizare minim pentru a putea iesi la pensie, respectiv 15 ani, era format in legea actuala (263/2010) atat din perioadele in care s-au platit contributii, cat si din perioade necontributive sau asimilate, asa cum sunt numite de lege, respectiv:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
d) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
e) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001- 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
g) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

Analiza BNS critică noua lege a pensiilor

Analiza BNS critică noua lege a pensiilor

Legea noua prevede, desi recunoaste perioadele de mai sus ca fiind asimilate, luarea in calcul a acestor perioade exclusiv la stabilirea valorii pensiei dar nu mai sunt cuantificate in stagiul minim de cotizare, exceptie facand concediul pentru cresterea copilului care este asimilat de lege stagiului contributiv.

Acest lucru inseamna ca cei care sunt la varsta de pensionare si au stagiu minim format din perioade de contributii si perioade asimilate cum sunt cele de mai sus nu se vor mai putea pensiona pana nu vor atinge cei 15 ani de stagiu formati din perioade in care s-au platit efectiv contributii.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Prin aceasta prevedere, Guvernul operează în fapt o creștere a stagiului de cotizare minim și cel complet, arată analiza BNS.

Legea îi penalizează pe cei care au muncit în condiții grele

Sunt penalizati cei ce au lucrat in conditii de munca speciale sau deosebite mai mult de 21 de ani. Reducerea varstei pentru cei ce au lucrat 30 de ani in conditii deosebite este de 3 ani, iar pentru cei ce au lucrat in conditii speciale la 26 ani reducerea e de 2 ani.

Pensionarea anticipată, stimulată de guvernanți

În mod absolut bizar legea nouă pare să stimuleze pensionarea anticipată, se mai spune în analiza noii legi a pensiilor.

Pensia anticipată din legea actuală se acordă cu maxim 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare pentru cei ce aveau peste 8 ani de stagiu peste stagiul complet de cotizare.

În acest caz pensia nu era diminuată iar cei pensionați astfel nu aveau dreptul să cumuleze pensia cu salariul.

Legea nouă consideră că te poți pensiona cu 5 ani înainte de vârstă dacă ai stagiu de cotizare de cel puțîn 5 ani penste stagiul complet de cotizare, caz în care pensia este considerată pensie pentru limita de vârstă și se poate cumula pensia cu salariul.

Chiar și pentru pensionarea anticipată parțială devenită în legea nouă pensionare anticipată, penalizările sunt mai mici în nouă lege.

În legea actuală se prevede o reducere de 0,5% pentru fiecare luna până la 1 an, până la 0,25% până la 5 ani, iar în noua lege a pensiilor nouă penalizările sunt între 0,4 și 0,2%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si