Sfânta Parascheva, cea mai mare sărbătoare a acestei toamne la Iași. Până duminică 13, octombrie, peste 140 de mii de credincioși au trecut pe la racla cu moaștele sfinte ale Sfintei Paraschiva.

Citește și: VIDEO Pelerinaj uriaș la Sf. Parascheva- 10 ore de așteptare la coadă

Urmează cele mai aglomerate clipe ale pelerinajului în care credincioșii vor sta și câte douăzeci de ore la rând pentru a atinge racla Sfintei Parascheva.

Este de așteptat ca vineri, 14 octombrie, să fie depășită cifra de 300 de mii de pelerini la Sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Această afluență uriașă de credincioși demonstrează devotamentul profund al românilor față de sfânta Parascheva și față de tradițiile religioase.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi mutată apoi în catedrală în dimineața zilei de 15 octombrie.

Superstiții de Sfânta Parascheva. Ce să nu faci pentru a nu atrage ghinionul 

O superstiție populară susține că nu este bine să consumi fructe în ziua Sfintei Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie.

Sărbătoarea reprezintă un moment de reculegere, iar abținerea de la consumul fructelor este considerată o formă de omagiu, credincioșii dedicându-se astfel rugăciunii și meditației.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doi bărbați au găsit monede de argint de 2.300 de ani în Botoșani. Niciodată nu a mai fost descoperită în zonă o astfel de comoară- antena3.ro

Citeste si: Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută- wowbiz.ro

Unele credințe populare sugerează că mâncatul fructelor în această zi poate aduce ghinion sau poate fi perceput ca un act de lipsă de respect față de sfântă.

Pe 14 octombrie, conform tradițiilor populare, este interzis să se desfășoare activități precum călcatul sau gătitul.

Nerespectarea acestor obiceiuri este considerată a atrage neplăceri, cum ar fi dureri de cap sau de ochi.

Este considerat, de asemenea, nefast să se organizeze nunți sau alte sărbători în ziua Sfintei Parascheva, deoarece se crede că acest lucru ar putea aduce ghinion cuplului.

În multe zone, se crede că apa din fântâni sau izvoare este sfințită de Sfânta Parascheva. Această apă este folosită pentru băi și ritualuri de purificare, având capacitatea de a alunga răul. 

Preotul Gabriel Cazacu, consultat de „ Adevărul ” subliniază însă că Biserica nu promovează astfel de superstiții.  „Biserica recomandă să ai duhovnic, să postești, să te împărtășești periodic și să urmezi sfaturile părintelui duhovnic în momente de îndoială sau ispită”.

Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva

Există o poveste legată de un blestem asociat cu veșmintele Sfintei Parascheva, care datează din 1641, și se susține că acestea sunt schimbate în secret, în cadrul unor ritualuri speciale.

Citeste si: Anunț important pentru femei! Cum își pot recupera pensia de văduvă- kfetele.ro

Citeste si: Ce faci în weekendul 11-13 octombrie! Iată ce locuri faine îți propunem pentru acest sfârșit de săptămână- radioimpuls.ro

Citeste si: Mitul bicarbonatului de sodiu: cât de eficient este cu adevărat în curățenie? Amestecat cu oțet, nu are niciun efect- antena3.ro

Se spune că sub veșmintele actuale, moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate într-o ținută ce conține un sigiliu care poartă blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam, avertizând: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Realizate printr-un ritual dedicat, veșmintele sunt lucrate de croitori care țin post și se roagă înainte de a le crea. Acestea sunt schimbate de cinci ori pe an și sunt oferite bisericilor cu hramul Sfintei.

Blestemul subliniază o practică mai largă în religia ortodoxă, în care împrăștierea sau disprețuirea moaștelor sfinte este considerată o ofensă gravă împotriva divinității și a tradiției bisericești.

Părintele Gabriel Cazacu subliniază că aceste tradiții și blesteme fac parte mai mult din folclorul local, dar evidențiază totodată respectul profund pe care comunitatea îl nutrește față de Sfinți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si