Complicația se numește embolie amniotică și are o rată de mortalitate uriașă, peste 90% dintre persoanele care au așa ceva, mor.

Citeste si: Andreea Bălan, prima apariție publică după ce a fost la un pas de moarte: "Am fost într-o luptă cu moartea!"

Embolia cu lichid amniotic (ELA) reprezintă o complicație foarte gravă a sarcinii, nașterii sau avortului.

Are o instalare cataclismică, caracterizată prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, șoc, CID și frecvent deces matern sau fetal. ELA se datorează trecerii de lichid amniotic în circulația maternă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Dezvoltarea acestei complicații are trei faze:faza de hipoxie severă și insuficiență cardiacă dreaptă, faza de insuficiență ventriculară stângă, faza de disfuncție neurologică, convulsii, comă

Citeste si: Andreea Bălan și-a certat tatăl imediat ce și-a revenit. Ce a deranjat-o pe artistă

Incidenţa: 1/8000- 1/80.000 de naşteri Prognostic: mortalitate maternă: 61-86%; sechelaritatea neurologică: 85% la supravieţuitoare; supravieţuirea neonatală: 70%.

Datorită rarității afecțiunii și instalarea sa extrem de brutașă, nu a existat până acum posibilitatea standardizării diagnosticului și tratamentului pe bază de dovezi științifice reproductibile.

Factori favorizanţi: multiparitatea; vârsta înaintată a gravidei; ruperea membranelor; hipercontractilitate uterinã, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine; angajarea capului fetal; feţi macrosomi; traumatisme abdominale; utilizarea îndelungatã a DIU, sarcina pe DIU; amniocenteza; amnioinfuzie; operaţia cezariană; placenta accreta; ruptura uterină; retenţia placentarã.

Citeste si: Ce a simțit Andreea Bălan când era pe masa de operație și a făcut stop cardio-respirator


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si