Close sidebar
Close sidebar

Ce este și cum se face supralegalizarea actelor?

Legea din Romania este una clara in ceea ce priveste circuitul si recunoasterea documentelor. Pentru ca un act din Romania sa fie recunoscut international ca fiind unul oficial, trebuie sa fie supus unei proceduri de supralegalizare sau de apostilare.

K.B.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Supralegalizare sau apostilare?

Supralegalizarea si apostilarea sunt doua lucruri diferite, desi scopul lor este acelasi. Diferenta dintre un act supralegalizat si unul apostilat o face Conventia de la Haga. Romania a semnat Conventia in anul 2001 si s-a alaturat astfel altor 64 de state semnatare. Scopul acestei Conventii a fost simplificarea procedurii de certificare a documentelor oficiale necesare pe un teritoriu strain. Mai mult, odata apostilat un document, acesta este recunoscut in oricare dintre statele semnatare ale Conventiei.

 

  • Exemplu 1: Daca doresti sa te stabilesti intr-un stat ce se afla pe lista semnatarilor Conventiei de la Haga, documentele tale trebuie sa fie apostilate pentru a fi recunoscute.
    Prin documente se intelege certificatul de nastere, certificatul de casatorie, diplomele de studii, etc. Desigur, in functie de fiecare stat in parte, toate aceste documente trebuie sa fie insotite de traduceri legalizate, la randul lor apostilate.
  • Exemplul 2: In cazul in care un cetatean roman a decedat pe teritoriul altui stat semnatar al conventiei de la Haga, certificatul de deces trebuie apostilat pentru a fi recunoscut in Romania.

 

Ce este supralegalizarea?

Supralegalizarea este acea procedura care certifica faptul ca un act emis de institutiile din Romania este unul oficial, veridic din punct de vedere al semnaturii. Prin aceasta procedura se atesta calitatea in care a actionat semnatarul actului, identitatea sigiliului si/sau identitatea stampilei de pe actul respectiv.

Cine si cum se face supralegalizarea?

Spre deosebire de apostila, procedura de supralegalizare acte este mai greoaie si cere mai multe drumuri la institutiile competente. Din punct de vedere al procedurii, este un cumul de avize obtinute de la institutiile competente in vederea certificarii legalitatii unui act. In functie de tipul de act ce trebuie supralegalizat, se obtin avize de la:

 

  • Ministerul competent, precum Educatie, Sanatate, Justitie
  • Traducator autorizat – acesta traduce documentele in limba statului respectiv sau intr-o limba de circulatie internationala
  • Notar public – legalizeaza traducerea autorizata
  • Camera Notarilor Publici – supralegalizeaza semnatura si sigiliul notarului public
  • Ministerul Afacerilor Externe supralegalizeaza sigiliul Camerei Notarilor Publici
  • Intr-un final, Sectia Consulara a statului respectiv este cea care ofera un ultim aviz asupra documentului supralegalizat.

 

Apoi, se depune la Ministerul Afacerilor Externe o cerere de supralegalizare a actelor oficiale. Cererea este insotita de actele ce urmeaza a fi supralegalizate in original, impreuna de copii ale acestora si copii dupa documentul de identitate. Mai trebuie mentionat si ca procedura de supralegalizare a actelor oficiale de catre MAE se presteaza cu titlu gratuit.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Care este cel mai bogat candidat la Președinție. Cine are lingouri de aur și ce dar a primit George Simion la botezul copilului- antena3.ro

 

  • Exemplu: Un tanar si-a terminat studiile in Romania si doreste sa se angajeze intr-o tara care nu se numara printre statele semnatare ale Conventiei de la Haga. Astfel, acesta are nevoie sa isi supralegalizeze actele de studii in vederea recunoasterii lor. Trebuie sa urmeze, in principiu, 5 pasi pentru supralegalizarea studiilor.

Se vizeaza actele de studii emise de catre Institutiile de Invatamant Superior la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor. Se supralegalizeaza actele la Ministerul Afacerilor Externe Se efectueaza traduceri si/sau copii legalizate de catre un notar public Se supralegalizeaza traducerile si/sau copiile de catre Camera Notarilor Publici. Atentie insa, Camera trebuie sa fie din aceeasi localitate ca notariatul unde s-a efectuat legalizarea documentelor. Se supralegalizeaza traducerile si/sau copiile de catre Ministerul Afacerilor Externe.

 

Ce acte se pot supralegaliza

Se pot supralegaliza orice acte originale, copii legalizate sau traduceri autorizate, cu mici mentiuni:

 

  • Unele acte necesita avize inaintea supralegalizarii;
  • Documentele care se vor folosi in state ce sunt semnatare ale Conventiei de la Haga nu se supralegalizeaza, ci se apostileaza;
  • Actele ce se regasesc in formatele vechi, emise inainte de 1998 nu se pot supralegaliza. Pentru ca acestea sa fie supralegalizate, trebuie sa fie schimbate formatul actelor respective;
  • In Romania se supralegalizeaza numai acte emise de institutiile romanesti

 

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop de weekend, 19-20 octombrie 2024: Zodia care o să îndure adevărate drame și greutăți. Această durere îi „pune capac”, ajungând în pragul disperării- radioimpuls.ro

Citeste si: Care este cel mai bogat candidat la Președinție. Cine are lingouri de aur și ce dar a primit George Simion la botezul copilului- antena3.ro

Astfel, in cazul in care ai nevoie sa iti fie recunoscut un document oficial intr-o tara straina, inainte de toate verifica online lista statelor semnatare ale Conventiei de la Haga. Asa poti afla exact daca ai nevoie de o supralegalizare sau de o apostilare a documentelor oficiale necesare. Daca planuiesti sa te muti, definitiv sau temporar, in China, Canada, Emirate, Qatar, Indonezia sau Africa Centrala, sa stii ca pentru ca actele tale sa fie recunoscute pe teritoriile acestor tari ai nevoie de supralegalizarea actelor.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI