Ce înseamnă „amin”? De ce încheiem rugăciunile cu acest cuvânt
Ce înseamnă „amin”: De ce își încheie mereu credincioșii creștini ortodocși rugăciunile cu acest cuvânt.
„Amin” este un cuvânt foarte prezent în vocabularul creștinilor ortodocși, care îl rostesc la finalul fiecărei rugăciuni. Totuși, nu multă lume știe care este cu adevărat sensul acestuia și de unde provine.
Cuvântul „amin” provine din limba ebraică, de la „amen” și înseamnă „așa să fie” sau „cu adevărat”. Cuvântul „amin” „este folosit în texte religioase sau în practica Bisericii creștine, utilizat ca formă de încheiere a rugăciunilor.
„Amin” reprezintă și o expresie liturgică, care este folosită de multe ori și de preoți la biserică, în special la finalul predicii sau a Sfintei Liturghii. În unele zone din țara noastră, „amin” se traduce și ca „așa a fost, așa este și așa va rămâne”.
Rugăciunile creștin ortodoxe se încheie cu „Amin” și, chiar dacă nu multă lume știe acest lucru, cuvântul care pecetluiește rugăciunea credincioșilor ortodocși este folosit atât de catolici, cât și de către musulmani.
Fiind un cuvânt atât de important și atât de folosit de către credincioșii care iau parte la rugăciune, nu este de mirare că „amin” apare și în Biblie.
Acest cuvânt liturgic este prezent de 13 ori în Vechiul Testament. Pe de altă parte în Noul Testament, după nașterea lui Iisus Hristos, cuvântul este menționat în Cartea Sfântă de 119 ori.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Din cele 119 apariții ale cuvântului „amin” în Noul Testament, 52 dintre acestea fac parte din evangheliile sinoptice și alte 25 dintre ele din Evanghelia după Ioan.
„Amin” este unul dintre cele mai utilizate cuvinte în momentul rugăciunii, altfel că foarte multe persoane ajung să îl rostească mecanic, fie pentru că așa au auzit la slujbă sau în casă. Totuși, nu foarte multă lume se mai gândește astăzi la explicația exactă care arată de ce „amin” este situat mereu la finalul rugăciunilor.
Tradiția ortodoxă spune că acest cuvânt ar trebui să fie rostit cu blândețe și evlavie, nu în grabă, pentru că acesta este un adevărat legământ de credință între om și Divinitate, care pecetluiește rugăciunea.
Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro
Citește și: Ce semnificație are numele Mihai? Provine din ebraică și este sărbătorit pe data de 8 noiembrie
„Amin” se rostește mereu la finalul rugăciunii sau a rugăciunilor pentru că astfel omul își ia încă o dată un angajament de credință prin care promite că va respecta poruncile lui Dumnezeu.