„Amin” este un cuvânt foarte prezent în vocabularul creștinilor ortodocși, care îl rostesc la finalul fiecărei rugăciuni. Totuși, nu multă lume știe care este cu adevărat sensul acestuia și de unde provine. 

Ce înseamnă „amin” și care e originea cuvântului

Cuvântul „amin” provine din limba ebraică, de la „amen” și înseamnă „așa să fie” sau „cu adevărat”. Cuvântul „amin” „este folosit în texte religioase sau în practica Bisericii creștine, utilizat ca formă de încheiere a rugăciunilor.

Adevărat! așa să fie! ♦ Fam. Adio! s-a terminat! 2. S. n. (Pop.; în expr.) Cât(u-i) aminul sau până (ori nici) la amin= niciodată, nicidecum. – Din sl. aminŭ”, se arată în Dicționarul explicativ al limbii române.

„Amin” reprezintă și o expresie liturgică, care este folosită de multe ori și de preoți la biserică, în special la finalul predicii sau a Sfintei Liturghii. În unele zone din țara noastră, „amin” se traduce și ca „așa a fost, așa este și așa va rămâne”. 

rugaciune, ce inseamna amin, rugaciune

„Amin” nu lipsește din vocabularul credincioșilor. 

[Sursa foto: Pexels]

De câte ori apare cuvântul „amin” în Biblie

Rugăciunile creștin ortodoxe se încheie cu „Amin” și, chiar dacă nu multă lume știe acest lucru, cuvântul care pecetluiește rugăciunea credincioșilor ortodocși este folosit atât de catolici, cât și de către musulmani. 

Fiind un cuvânt atât de important și atât de folosit de către credincioșii care iau parte la rugăciune, nu este de mirare că „amin” apare și în Biblie.

Acest cuvânt liturgic este prezent de 13 ori în Vechiul Testament. Pe de altă parte în Noul Testament, după nașterea lui Iisus Hristos, cuvântul este menționat în Cartea Sfântă de 119 ori.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Citește și: Ce spune părintele Calistrat Chifan, despre căsătoria după 30 de ani: ”Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Din cele 119 apariții ale cuvântului „amin” în Noul Testament, 52 dintre acestea fac parte din evangheliile sinoptice și alte 25 dintre ele din Evanghelia după Ioan.

rugaciune, ce inseamna amin, rugaciune

„Amin” este folosit la finalul rugăciunilor. 

[Sursa foto: Pexels]

De ce spunem „amin” după o rugăciune

„Amin” este unul dintre cele mai utilizate cuvinte în momentul rugăciunii, altfel că foarte multe persoane ajung să îl rostească mecanic, fie pentru că așa au auzit la slujbă sau în casă. Totuși, nu foarte multă lume se mai gândește astăzi la explicația exactă care arată de ce „amin” este situat mereu la finalul rugăciunilor.

Tradiția ortodoxă spune că acest cuvânt ar trebui să fie rostit cu blândețe și evlavie, nu în grabă, pentru că acesta este un adevărat legământ de credință între om și Divinitate, care pecetluiește rugăciunea. 

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”- radioimpuls.ro

Citește și: Ce semnificație are numele Mihai? Provine din ebraică și este sărbătorit pe data de 8 noiembrie

„Amin” se rostește mereu la finalul rugăciunii sau a rugăciunilor pentru că astfel omul își ia încă o dată un angajament de credință prin care promite că va respecta poruncile lui Dumnezeu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si