Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa. Acest lucru poate provoca o catastrofă mai mare decât cea de la Cernobîl din 1986.

Ce măsuri ar putea lua ONU dacă Rusia continuă să bombardeze Centrala Nucleară de la Zaporojie, Ucraina

Joi, Consiliul de Securitate al ONU, s-a întrunit cu scopul de a dezbate situația centralei nucleare situate foarte aproape de linia frontului.

Secretarul General Antonio Guterres a cerut ambelor părți să înceteze orice operațiune militară în apropierea complexului energetic.

"Facilitatea nu trebuie utilizată ca parte a vreunei operațiuni militare. În schimb, este nevoie de un acord urgent la nivel tehnic pentru asigurarea unui perimetru demilitarizat de siguranță al centralei”, a declarat Guterres într-un comunicat după ședința Consiliului de Securitate.

Citeste si: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, alarmat de situația de la centrala nucleară de la Zaporojie

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că lumea este împinsă „în pragul unei catastrofe nucleare, comparabilă ca amploare cu Cernobîl”. Potrivit acestuia, oficialii AIEA ar putea vizita centrala până la sfârșitul acestei luni.

„I-am avertizat în repetate rânduri pe colegii noștri occidentali că, dacă nu vor determina regimul de la Kiev să redevină rațional, atunci acesta va lua cele mai monstruoase și iraționale măsuri, ale căror consecințe se vor răsfrânge mult dincolo de granițele Ucrainei” a spus Vasili Nebenzia în fața Consiliului de Securitate al ONU.

De ce aleg rușii să pună în pericol întreaga regiune

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Rusia bombardează centrala nucleară Zaporojie cu scopul de a o deconecta de la sistemul energetic al Ucrainei.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a precizat că Rusia urmărește ”să distrugă infrastructura stației și să deterioreze toate transporturile de energie” pentru a întrerupe electricitatea în sudul Ucrainei.

”Prin urmare, bombardarea centralei este probabil să continue”, a mai precizat Energoatom.

Compania a raportat  anterior faptul că există ”un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei din cauza bombardamentului Rusiei din 5 august.

Unul dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflate sub controlul forțelor ruse, a fost oprit, potrivit companiei ucraineană de energie atomică.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de vineri de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

Citeste si: China trimite trupe în Rusia


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si