In articol:
- Ce semnifică sărbătoarea Rusaliilor?
- Ce nu ai voie să faci în zilele de Rusalii?
- Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii 2022
Rusalii 2022. Zilele acestea creștinii ortodocși au parte de două sărbători importante: Moșii de vară pe 11 iunie și sărbătoarea Rusaliilor, pe 12 și 13 iunie.
Iată ce nu este bine să faci în zilele de Rusalii!
Ce semnifică sărbătoarea Rusaliilor?
În religia ortodoxă sărbătoarea Rusaliilor este ziua în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.
Rusaliile nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, ci aceasta se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui.
Astfel, Duminica de Rusalii se celebrează la fix 50 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Anul acesta Paștele ortodox a fost pe data de 24 aprilie 2022, ceea ce înseamnă că Rusaliile se vor sărbători pe 12 și 13 iunie 2022.
Începând cu anul 2010 prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.
Ce nu ai voie să faci în zilele de Rusalii?
Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.
De asemenea, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.
Citeste si: Câte zile libere sunt de Rusalii 2022? Mulți români au decis să plece în vacanță
La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane. Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele.
Se mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii 2022
În tradiția populară se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.
În zilele de Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte și cireșe.
Citeste si: Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată
Se mai crede că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.
De la Rusalii 2022, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.
În regiunea Ardealului, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă, relatează traditii-superstitii.ro.
Citeste si: Postul Sf. Petru şi Pavel 2022: Când începe şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?
De sărbătoarea Rusaliilor, în unele zone ale țării, călușarii fac dansuri specifice, care să alunge ielele, strigoii și alte duhuri necurate.
În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
Citeste si: Mesaje de Rusalii 2022: Cele mai frumoase urări şi imagini cu text creştine