Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor?
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este zi de doliu. Vă prezentăm tradiţiile, obiceiurile din superstiţiile din această zi. Iată ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor!
În Săptămâna Mare există multe obiceiuri şi tradiţii pe care trebuie să le răspectăm. Săptămâna Patimilor este săptămâna în care credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii, este săptămâna presărată cu frumoase tradiţii şi obiceiuri străvechi, care trebuie ţinute din Duminica Floriilor şi până la Învierea Domnului, plus în cele trei zile de
Paşti.
În primul rând, în Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se vopsesc ouă şi nici nu este bine să coacem cozonac şi pască în această zi de doliu.
Denia din Vinerea Mare şi Prohodul Domnului
Denia din Vinerea Mare face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.
În această zi, credincioşii ţin post negru şi vin la biserică cu flori şi lumânări, pregătiţi pentru cântarea prohodului. De asemenea, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub "mormântul Domnului". Ei lasă florile pe care le-au adus pe mormântului Mântuitorului.
După apusul soarelui, preoţii îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu şi cu lumânări în mână, încep Prohodului Domnului. La finalul Prohodului, preoţii alături de credincioşi înconjură biserica de trei ori.
Biserica, prin Denia din Vinerea Mare, ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, ce a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, motiv pentru care această zi neagră este cunoscută și ca Vinerea Patimilor.