Repercusiuni inflație mare. Inflația este cauzată de creșterea ofertei de bani într-o economie. Efectele inflației se resimt atât în rândul populației precum costurile de producție, preturile produselor finale sau valoarea dobânzii de referință. Iată care sunt repercusiunile unei inflații mari în economia unei țări!

Inflația în România a ajuns la 13,76%

Luna aprilie 2022 a înregistrat o nouă creștere record în ceea ce privește rata anuală a inflației.

Datele INS arată că rata anuală a inflației a urcat la 13,76% în aprilie 2022.

repercusiuni inflație mare

De la începutul anului și până în prezent, valoarea inflației a crescut cu 7,9%. În luna martie 2022 se înregistra o valoare de 10,15%, având în vedere faptul că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, potrivit datelor care au fost publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Duș rece pentru Guvernul Ciucă. Comisia Europeană, prognoza pesimistă privind economia României în 2022

Reprezentanții BNR au emis o prognoză potrivit căreia cifra inflației va ajunge la 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de la 10,2% la finalul trimestrului III din 2022 și de 9,6% la finalul trimestrului IV din 2022, potrivit Raportului trimestrial asupra inflației.

Ce repercusiuni are o inflație mare

Inflația este un fenomen care poate porni de la mai mulți factori. Iată care sunt aceștia:

  • Rezerve de bani: cauza principală a inflației poate fi creșterea ofertei monetare, peste creșterea economică.
  • Cerere exclusivă pentru anumite clase de bunuri: creșterea costurilor de produse pentru anumite produse pot lansa inflația prin prisma creșterii costurilor pentru materiile prime necesare, majorarea accizelor sau taxe vamale noi.
  • Datoria țării: odată ce datoria unei țări crește, automat vor crește impozitele sau imprimarea mai multor bani pentru a plăti datoria parțial sau total. Impozitele mari vor genera o creștere a prețurilor, iar imprimarea de bani induce o creștere a ofertei și automat devalorizarea monedei pe piață.
  • Creșterea cererii: presupune că atunci când salariile cresc, oamenii vor cheltui, automat, mai mult. Va crește atât lichiditatea, cât și cererea pentru produse. Astfel, companiile vor crește prețurile până în punctul pe care consumatorii îl pot accepta.
  • Rata de schimb: deprecierea monedei naționale face ca bunurile din străinătate să fie mai scumpe pentru consumatorii din țară, iar mărfurile proprii devin mai ieftine. Este un factor care crește competivitatea și vânzările, potrivit primnet.ro.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre valul de scumpiri din România: „Singurul vinovat pentru crizele din prezent este Vladimir Putin”

repercusiuni inflație mare

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Repercusiunile inflației mari. Ca în orice fenomen, există și o serie de efecte:

  • Scade puterea de cumpărare: creșterea prețurilor face ca puterea de cumpărare să scadă. Este afectat întregul proces de cumpărare, nu asupra unui singur produs.
  • Sunt încurajate economiile: oamenii și companiile au tendința de a economisi atunci când văd că inflația este în creștere, mai ales dacă țin cont de randamentul ridicat al dobânzilor.
  • Costurile pentru împrumuturi cresc: pentru a se proteja de eventualele situații delicate din rândul inflației, se adoptă politici monetare care presupun creșterea dobânzii de referință pentru ca evoluția prețurilor de consum să se mențină.
  • Valuta națională este depreciată: raportat la alte monede străine, unde inflația este mai scăzută, moneda națională poate ajunge să fie depreciată, în cazul unei inflații ridicate. Dacă țara importă bunuri, trebuie să plătescă mai mulți bani în valuta locală, când moneda națională scade semnificativ de cea a statului de unde cumpără acele bunuri.

Citeste si: Prețul petrolului crește din nou, după două zile de scăderi puternice


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si