Pompierii din România lucrează în condiții extrem de grele, fiind nevoiți să intervină nu doar la incendii și explozii- cum a fost cazul ultimelor tragedii de la Crevedia sau de la conducta de gaz de pe șantierul autostrăzii A7- dar și la inundații, căderi de zăpadă, accidente, alunecări de teren și alte condiții de mediu extreme.

Citește și: VIDEO- Filmul exploziei de la Călimănești. Localnicii au intrat în alertă de îndată ce au auzit bubuitura: „Ne-am speriat tot dealul. Ne-a zguduit casele”

În timp ce salariile pompierilor români pornesc de la 2.000 de lei în sus (aprox. 400 de euro), veniturile medii lunare ale angajaților din activitățile de protecție împotriva incendiilor din Uniunea Europeană (UE) sunt de aproximativ 2.500 de euro, conform biroului de statistică Eurostat. 

Meseria de pompier, una dintre cele mai riscante 

Pompierii militari din cadrul IGSU trebuie să intervină și să asigure un răspuns imediat, potrivit Ordinului inspectorului general IGSU, în acțiunile de intervenție operativă generate de următoarele tipuri de risc cu riscurile asociate:

a) incendii;
b) accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport și depozitare produse periculoase;
c) muniţie neexplodată sau nedezactivată rămasă din timpul conflictelor militare;
d) furtuni și viscol;
e) inundații;
f) căderi masive de zăpadă;
g) tornade;
h) secetă;
i) temperaturi extreme;
j) incendii de vegetație;
k) avalanșe;
l) alunecări de teren;
m) cutremure de pământ;
n) accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de
exploatări miniere sau alte activități tehnologice;
o) accidente, avarii, explozii și incendii în activități

de transport;
p) accidente, avarii, explozii, incendii sau alte evenimente în activitățile nucleare sau radiologice;
q) poluare de ape;
r) prăbușiri de construcții, instalații sau amenajări;
s) eșecul utilităților publice;
t) căderi de obiecte din atmosferă și din cosmos;
u) epidemii;
v) epizootii/zoonoze;
w) risc radiologic.

Citește și: Patru destine au fost carbonizate în explozia nimicitoare de la Călimănești. Familiile victimelor îi plâng pe cei dragi care nu mai sunt: „Am fost la nunta acestui tânăr. Un băiat deosebit!”

Misiunile operative ale pompierilor militari au caracter permanent și se execută, în mod prioritar, pentru protecţia şi salvarea vieţii în situaţii de urgenţă.

Ce salarii au pompierii din România

Ce salarii au pompierii din România

[Sursa foto: Facebook]

Pompierii sunt instruiți să intervină în situații imprevizibile și extreme, fiind expuși de multe ori la condiții de mediu periculoase, la foc, fum toxic, produse chimice periculoase și posibile explozii sau căderi de structuri și clădiri.

Citește și: UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

ISU și USISU, sunt unități operative specializate, subordonate IGSU, destinate să execute, în domeniul asigurării răspunsului în situații de urgență sau protecție civilă, misiuni preventive, de monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă/protecție civilă pe întreg teritoriul naţional al României și, în baza tratatelor bilaterale sau internaționale, în afara acestuia.

Echipajele și echipele de intervenție pot fi dislocate permanent sau temporar, pe principiul timpului de răspuns, în alte locații decât sediul subunității.

În îndeplinirea acțiunilor de răspuns ISU și USISU execută misiuni până la restabilirea stării provizorii de normalitate.

Asta înseamnă că își pun în pericol propria lor siguranță și viață pentru a salva și ajuta comunitatea în momente critice. 

Ce salarii au pompierii din România

Salariile pompierilor militari variază în funcție de experiență și de vechime. Sergenții gradați, fără funcții de conducere, pot fi plătiți și cu sume mai mici de 2.000 de lei pe lună.

La nivel central, ofițerii cu funcții fără comandă pornesc de la un salariu minim de 3.300 lei, în timp ce salariul subofițerilor începe de la 2.900 lei, potrivit Tabelului de salarii nete pentru luna august publicat de IGSU. 

Personal contractual cu funcții cu comandă: 5.634 lei
Personal contractual, funcții fără comandă: între 2.526 lei și 5.836 lei
Funcționari publici: între 2.000 lei și 5.836 lei
Ofițeri cu funcții cu comandă: între 5.972 lei și 13.486 lei
Ofițeri cu funcții fără comandă: între 3.383 lei și 9.531 lei
Maiștri militari: 4.904 lei
Subofițeri: între 2.969 lei și 6.325 lei

În teritoriu lucrurile stau mai rău. Spre exemplu, la ISU Bacău, în iulie 2023, cel mai mic salariu plătit unor subofițeri a fost de 1.900 lei, iar unor sergenți grațați 1.695 lei.

Abia în ultimii ani, pompierii și personalul IGSU au primit, abia după multiple insistențe, o majorare de 75% la salariul de funcție sau la salariul de bază, pentru zilele de sărbătoare sau de sâmbătă și duminică, în care ei sunt obligați să lucreze.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, abia de trei ani li s-a acordat sporul de condiții grele de muncă și toxicitate, în valoare de 25% din salariul minim brut pe țară, ceea ce înseamnă o mărire de circa 700 de lei, sumă brută.

Cum sunt plătiți pompierii în alte țări din Europa

În țările UE, veniturile medii brute ale angajaților cu normă întreagă din activitățile de protecție împotriva incendiilor au fost, potrivit datelor Eurostat din urmă cu doi ani, de aproximativ 2.500 de euro pe lună.

Salariile pompierilor variază mult în funcție de țară; spre exemplu, pompierii din țări precum Danemarca, Norvegia și Elveția tind să câștige salarii mai mari în comparație cu alte țări europene.

Potrivit presei britanice, în Regatul Unit, salariul de pornire pentru un pompier este de aproximativ 2.200 euro pe lună și poate ajunge la peste 3.500 euro, în funcție de experiență și merite.

În Franța, salariul de pornire al unui pompier este de aproximativ 1.500 de euro pe lună, dar acesta poate crește cu experiența și vechimea până la 3.000 de euro.

În Elveția, un pompier experimentat poate să primească între 6.000 și 8.000 de euro pe lună, bani în mână, iar în Germania salariile medii pentru cei angajați în protecția civilă se apropie de 5.200 euro  pe lună.

În multe țări, inclusiv în Elveția, Germania și Danemarca, mulți dintre pompieri activi sunt voluntari. Între statele UE, România figurează cu un număr mare de pompieri plătiți de stat în totalul populației active, fiind depășită doar de Estonia și Cipru:

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si