Asta spune sus si tare vicepremierul. Dar oare asa este? Noi am facut o simulare si cifrele ii contrazic pe guvernanti.

Luam ca exemplu un salariu brut de 3 mii de lei. In acest moment, angajatorul are un cost total de 3 684 de lei. Din acestia, 684 de lei pleaca catre bugetul de stat pentru diferite contributii ale angajatorului.

La randul sau, angajatul plateste si el catre stat, prin intermediul angajatorului, 495 de lei. Din ce ramane ni se retin 401 lei, care reprezinta impuzitul pe venit de 16 procente. La final, angajatul ramane cu 2 104 lei.

De anul viitor, cand obligatiile vor trece catre salariat, lucrurile nu se anunta prea roz. Daca salariatul ramane cu acelasi venit brut de 3 mii de lei, el va trebui sa plateasca taxe in valoare 1.050 lei. Suma ramasa se impoziteaza cu 10 la suta, ceea ce inseamna 195 de lei virati tot catre stat. Drept urmare, angajatul va pleca acasa cu doar 1.755 de lei, mult mai putin decat in prezent. In acest caz, angajatorul mai are obligatia de a plati doar o asa numita taxa de solidaritate, in valoare de 2 la suta din fondul de salarii.

Cea mai fericita varianta pentru salariati, dar si pentru bugetul de stat, ar fi ca si dupa 1 ianuarie sa primeasca acelasi venit, daca nu chiar unul mai mare.

Numai ca, pentru asta, angajatorul va trebui sa trasfere costul total al cheltuielilor cu angajatul, pe care le are in acest moment, in salariul brut al acestuia. Practic, sa ii majoreze venitul brut.

Cert este ca nici angajatorii, nici angajatii nu sunt incantati de schimbarea pregatita de guvern.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

FLORIN JIANU, PRES. CONSILIUL NATIONAL AL IMM-URILOR: “Aceasta masura nu aduce nimic pozitiv. Din contra, avem costuri administrative, schimbarea a 5 milioane de contracte de munca. Ganditi-va la companii care isi vor reseta si schimba softurile”.

VIOREL CATARAMA: “Forta de munca va pleca din Romania, vom avea bugetari si vom avea oameni care vor trai pe baza de importuri. O astfel de tara nu este sanatoasa si nu poate evolua bine”.

Angajatorii atrag atentia ca “cei care vor fi afectati vor fi tot cei care erau corecti pana acum..De exemplu taxa de solidaritate, poate e binevenita, poate nu...ii va afecta tot pe cei care plateau pana acum”.

Exista voci chiar din PSD care critica unele idei ale guvernului... Si nici cei de la ALDE nu par sa accepte aceste schimbari...

CATALIN RADULESCU: “A conditiona mediul de afaceeri  si mediul privat cu un niverl de salariu este o aberatie”.

VOSGANIAN: “ALDE nu este de acord cu sporirea unor taxe sau introducerea unor taxe”.

Toate aceste intentii de modificare a legislatiei au scos in strada mii de oameni, multi chiar din mediul privat. Angajatii de la Dacia nici nu vor sa auda de trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatului.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

In mai multe judete din tara, oamenii au iesit sa protesteze fata de aceste masuri.

Sorin Turcu, presedinte filiala B.N.S Iasi: “Salariatii risca, mai ales cei din mediul privat sa plece acasa cu salarii mult mai mici”.

Nici angajatii de la stat nu vor avea parte de majorarea de 25% a salariilor promisa de guvern. In realitate, ei vor ramane cu doar cativa lei in plus de la 1 ianuarie anul viitor. Iar vestile proaste nu se incheie aici.

Ministrul Finantelor spune ca veniturile mai mici de 2.000 de lei vor fi în continuare impozitate, contrar promisiunilor electorale. Sindicalistii ameninta cu declansarea grevei generale daca guvernul nu le asculta nemultumirile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si