În Calendar ortodox, pe 11 august 2024, este sărbătorit Sfântul Ierarh Nifon.

Calendar ortodox 11 august 2024: Cine a fost Sfântul Ierarh Nifon 

Sfântul Ierarh Nifon este prăznuit pe 11 august, fiind una dintre personalitățile de seamă ale ortodoxiei. Născut între anii 1434-1440, în Peloponez, Grecia, Nifon a fost un om al credinței de la o vârstă fragedă. La botez, a primit numele de Nicolae, iar intrarea în viața monahală i-a fost marcată de călugărul Antonie, care i-a dat numele de Nifon.

Sfântul Nifon și-a început slujirea arhierească în anul 1483, fiind chemat să ocupe scaunul de Mitropolit al Tesalonicului. Doar trei ani mai târziu, el a fost ales Patriarh al Constantinopolului, succedându-l pe Simeon. Această perioadă de conducere a fost însă scurtă, deoarece în 1488, sultanul Baiazid al II-lea l-a îndepărtat din scaun.

După ce a fost exilat, Sfântul Nifon s-a retras la Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul) din Sozopolis (în prezent, Bulgaria). Acolo, a întemeiat un schit și a trăit până în 1496, când a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. Această a doua perioadă de patriarhat a durat doar doi ani, după care a fost din nou exilat, de această dată în Adrianopol.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria? Mesaje cu La mulți ani!

Exilul din Adrianopol a fost momentul în care Sfântul Nifon l-a cunoscut pe domnitorul Radu cel Mare al Țării Românești.

În 1504, la invitația domnitorului, a venit în Țara Românească pentru a reorganiza și conduce Biserica locală. Totuși, un incident de la Curtea Domnească, implicând o relație nelegiuită între sora domnitorului și un boier moldovean căsătorit, l-a determinat pe Sfântul Nifon să părăsească țara și să se retragă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, apoi la Mănăstirea Dionisiu. Acolo, pe 11 august 1508, și-a dat duhul.

După trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Nifon a continuat să fie o prezență importantă în viața spirituală a Țării Românești.

În timpul domniei lui Neagoe Basarab, moștele sale au fost aduse în Țara Românească, ca un act de curățire și ispășire pentru păcatul lui Radu cel Mare. Gavriil Protul relatează despre o minune care a avut loc atunci când moștele Sfântului Nifon au fost așezate deasupra mormântului lui Radu Vodă, ducând la curățirea trupului domnitorului și arătând astfel iertarea divină.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Impresionat de această minune, Neagoe Basarab a poruncit ca moaștele Sfântului Nifon să fie așezate într-un sicriu de argint, poleit cu aur și pietre prețioase, și să fie trimise înapoi la Mănăstirea Dionisiu. În semn de recunoștință, călugării mănăstirii i-au dăruit lui Neagoe Basarab capul și mâna dreaptă a Sfântului Nifon, care au fost apoi depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș. În 1949, aceste relicve sfinte au fost mutate la Biserica „Sf. Dumitru” din Craiova, unde se află și în prezent.

Contribuțiile Sfântului Nifon la cultura și spiritualitatea românească
Sfântul Nifon nu a fost doar un lider spiritual, ci și un promotor al culturii și educației religioase.

Sub îndrumarea sa, a apărut „Trilogia Macariană”, care cuprinde „Liturghierul” (1508), „Octoihul” (1510) și „Tetraevangheliarul” (1512), toate tipărite la îndemnul său. Aceste lucrări au avut un impact profund asupra dezvoltării culturale și religioase în Țara Românească.

În Țara Românească, Sfântul Nifon a avut un rol esențial în reorganizarea Bisericii, înființând Episcopiile Râmnicului și Buzăului în 1503. De asemenea, este recunoscut ca fiind autorul Rugăciunii de Dezlegare, care se citește la slujba înmormântării.

Sfântul Nifon a fost primul sfânt canonizat pe pământ românesc, un eveniment care a avut loc în anul 1517, sub domnia Sfântului Voievod Neagoe Basarab. Canonizarea sa a fost un moment de mare importanță spirituală pentru români, iar cinstirea sa continuă să fie o parte esențială a tradiției ortodoxe.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Sursa: crestinortodox.ro

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si