Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 decembrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 decembrie 2024!

Andreea Stoica,

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 decembrie 2024?

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Îe 14 decembrie 2024, în Calendarul ortodox, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie, patru mărturisitori ai credinței creștine, care au trăit în secolele III și IV, în timpul marilor persecuții împotriva creștinilor. 

Viața și martiriul Sfântului Tirs și al Sfântului Calinic

Sfântul Tirs era un creștin cunoscut pentru mărturisirea curajoasă a credinței sale, în vremea în care împăratul roman poruncea închinarea la idoli. Potrivit Sinaxarului, în timpul unei călătorii prin Helespont, un dregător împărătesc l-a întâlnit pe Sfântul Tirs. Acesta a refuzat categoric să se închine idolilor, declarându-și credința în Hristos.

Pentru această mărturisire, Sfântul Tirs a fost supus unor chinuri cumplite, dar a fost păzit de Dumnezeu:

  • I-au fost sfărâmate picioarele și i-au turnat plumb topit pe spate, dar a rămas nevătămat.
  • A fost aruncat într-un butoi cu apă, dar vasul s-a spart.
  • Aruncat de pe un zid înalt, într-un loc plin de tepi și cuie, Sfântul Tirs a scăpat nevătămat.

Calendar ortodox decembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

La rugăciunea lui, idolii din templu s-au sfărâmat în fața tuturor. Văzând aceasta, preotul păgân Calinic s-a convertit la creștinism. Calinic a fost martirizat prin tăierea capului, iar Sfântul Tirs și-a dat duhul în sicriu, în timp ce încercau să-l omoare cu un fierăstrău.

Citeste si: Pensionarii riscă să rămână FĂRĂ PENSIE dacă nu depun un document până la 31 decembrie. Despre ce este vorba- kanald.ro

Citeste si: „N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?- wowbiz.ro

Citeste si: Cum arată apartamentele de 40 de milioane de dolari ale lui Bashar al-Assad de la Moscova- antena3.ro

Citește și: Papa Francisc va deschide cinci uși sacre la Vatican. Un ritual nemaivăzut are loc în 2025

Martiriul Sfinților Filimon și Apolonie

Sfinții Filimon și Apolonie au trăit în timpul prigoanei împăratului Dioclețian (305), când mulți creștini erau aruncați în temnițe sau uciși.

Apolonie, un dascăl creștin din cetatea Tebei (Egipt), temându-se de chinuri, a propus temnicerului Filimon, care era cântăreț la liră, să ia hainele sale și să jertfească idolilor în locul lui, oferindu-i în schimb patru bani de aur.

Filimon a acceptat oferta, dar, îmbrăcând hainele lui Apolonie, harul dumnezeiesc l-a cuprins, și a mărturisit public credința în Hristos. Dumnezeu i-a trimis Sfântul Botez într-un mod minunat, printr-o ploaie care a căzut doar asupra lui. În același timp, cei patru bani de aur au fost mistuiți în mâna lui de un foc dumnezeiesc.

Citește și: Rugăciunea către Sfânta Lucia te scapă de necaz

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din afara țării! Ce document important trebuie depus până pe data de 31 decembrie- kfetele.ro

Citeste si: Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește cu toată lumea”- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum arată apartamentele de 40 de milioane de dolari ale lui Bashar al-Assad de la Moscova- antena3.ro

Apolonie, impresionat de convertirea lui Filimon, și-a mărturisit la rândul său credința în Hristos. Cei doi au fost supuși la chinuri groaznice – Filimon a fost ucis prin tăierea capului, iar Apolonie a fost torturat și tras prin oraș înainte de a suferi aceeași soartă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI