Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul Ortodox pe 17 mai 2024?

Pe data de 17 mai 2024, este sărbătoare în Calendarul ortodox. Cine a fost Sfântul Andronic? În această zi, este dezlegare la pește.

Elena Tasca,

Sântul Andronic 

[Sursa foto: Doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Este sărbătoare cu cruce neagră pe 17 mai 2024 în Calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Andronic, unul dintre cei 70 de Apostoli, potrivit informațiilor transmise de crestinortodox.ro.

Sărbătoare 17 mai 2024 în Calendarul ortodox: Cine a fost Sfântul Andronic?

Conform sursei citate anterior, Sfântul Andronic a fost unul dintre cei Șaptezeci de Apostoli și ruda Sfântului Apostol Pavel.

"Îmbrățișati pe Andronic și pe Iunias, cei de neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos", spunea Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, despre Sfântul Andronic. 

Citește și: Sute de enoriași au protestat în fața unei biserici din Maramureș. Credincioșii s-au revoltat împotriva episcopiei. "Noi îl iubim, luptăm pentru el". Care este motivul?

Sântul Andronic 

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Citeste si: Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani- kanald.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără tron episcopal stabil. Sfântul călătorea și predica pe întrega Panonie.

Sfântul Andronic a luptat alături de Sfânta Iunia, soția sa, împotriva închinării la idoli. Ei vindecau prin Sfântul Duh toate suferințele cu care lupta poporul.

"El a fost propovăduitor și învățător nu numai al unei cetăți și țări, ci și a toată lumea; pentru că, alergând pretutindeni fără preget, a smuls din temelie înșelăciunea diavolească, propovăduind pe Hristos.

Și, având împreună ajutătoare pe minunata Iunia și murind ea pentru lume, dar viețuind numai pentru Hristos, pe mulți i-a atras la dumnezeiasca cunoștință. Ei au stricat capistele idolești, au zidit biserici dumnezeiești, au izgonit duhurile cele necurate din oameni și au tămăduit patimile celor neputincioși. Ei au plătit datoria cea de obște a firii, ca niște oameni buni platnici, ca unii ce au pătimit mult de la cei necredincioși, ale căror sfinte moaște, împreună cu moaștele multor sfinți mucenici, s-au aflat în lăcașurile cele din Evghenia și s-au adeverit prin descoperire"
se arată în Viețile Sfinților, vol. IX- mai, p. 191, conform aceleiași surse.

Citește și: Horoscopul pentru iunie 2024: Prima lună de vară aduce oportunități importante pentru trei zodii. Ce ne spun astrele?

Sântul Andronic și Sfânta Iunia

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Troparul Sâfntului Andronic: 

"Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Andronic. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri", conform doxologia.ro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI