Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 19 noiembrie 2024? Numele acestui mare sfânt înseamnă „robul Domnului”

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 19 noiembrie 2024! Numele acestui mare sfânt înseamnă „robul Domnului”

Andreea Stoica,

Calendar ortodox 19 noiembrie 2024: Sfântul Proroc Avdie

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 19 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Proroc Avdie, un personaj biblic deosebit, cunoscut pentru credința sa profundă și pentru curajul de a apăra prorocii Domnului în vremuri dificile.

Sfântul Avdie, al cărui nume înseamnă „robul Domnului”, a trăit cu aproximativ opt sute de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos și a fost originar din pământul Sihem, mai precis din tarina lui Vitaharam.

Sărbătoarea din 19 noiembrie 2024: Sfântul Proroc Avdie

Sfântul Avdie a slujit mai întâi la curtea regelui Ahav și, ulterior, la fiul acestuia, Ohozia. Când Ahav a murit, Ohozia a preluat conducerea lui Israel, perioadă în care Avdie era un ostaș de seamă, având rangul de căpitan. O întâmplare esențială din viața sa a fost legată de trimiterea celor trei căpitani, împreună cu câte cincizeci de soldați fiecare, la Sfântul Proroc Ilie, la ordinul lui Ohozia.

Dintre aceștia, primii doi căpitani și soldații lor au fost mistuiți de foc coborât din cer, conform cuvântului lui Ilie. Al treilea căpitan, Sfântul Avdie, s-a apropiat de Ilie cu smerenie, îngenunchind și cerând cu milă să fie cruțat, iar această umilință i-a salvat viața.

Calendar ortodox noiembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu iși face dreptate în instanță. A urgentat procedura pentru a-și lua mai rapid băieții din casa fostului soț, Silviu Prigoană- kanald.ro

Citeste si: IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă- wowbiz.ro

Citeste si: După ce s-a trezit din anestezie, un bărbat și-a dat seama că medicii i-au amputat piciorul sănătos și a rămas cu cel bolnav- antena3.ro

Citește și: De când se ascultă colindele? Este păcat să ascultăm colinde în luna noiembrie? Iată ce spun preoții

În urma acestui eveniment, Sfântul Avdie și-a părăsit funcția de la curtea regelui și a devenit ucenicul Sfântului Prooroc Ilie.

El a primit darul profeției, fiind răsplătit pentru credința și grija sa pentru prorocii Domnului. De-a lungul vieții sale, Sfântul Avdie a arătat o smerenie și o dăruire exemplară, iar moartea sa a fost urmată de îngroparea alături de strămoșii săi.

Citește și: Ce sunt arhanghelii? Purtători ai mesajelor divine, ei ajută credincioșii în momentele de suferință

Opera Sfântului Avdie constă într-o singură carte în Vechiul Testament, care este și cea mai scurtă dintre toate cărțile profetice, având doar 21 de versete.

Acest scurt text este, însă, de o densitate teologică semnificativă, tratând teme precum mânia divină împotriva Edomului și promisiunea restaurării poporului lui Israel. Cartea Sfântului Proroc Avdie a rămas o mărturie a puterii profeției și a chemării sale în slujba lui Dumnezeu.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI