Pe 23 octombrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Iacob, numit și "fratele Domnului".

Cine este Sfântul Iacob?

Sfântul Iacob este adesea menționat în scrierile biblice ca fiind fratele lui Hristos, un titlu care poate genera confuzie. Conform Epistolei către Galateni (Gal. 1, 9), el este numit "fratele Domnului", dar este mai potrivit să-l considerăm văr al lui Hristos, deoarece Mântuitorul S-a născut printr-o naștere supranaturală din Fecioara Maria.

Astfel, relația de rudenie este diferită de cea dintre frați în sensul obișnuit.

Mama lui Iacob, Salomeea, era ruda Maicii Domnului, iar Iosif, logodnicul Mariei, s-a căsătorit cu ea la bătrânețe, după moartea soției sale. Această legătură familială face ca Iacob să aibă o poziție specială în comunitatea creștină, legându-l astfel de Mântuitorul nostru.

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un atac terorist se pregătea la Budapesta pentru miercuri. Serviciile secrete americane au alertat guvernul lui Viktor Orban- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Citește și: Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă în 2024: Ce se dă de pomană în această zi?

Viața Sfântului Iacob

Potrivit tradiției, Sfântul Iacob a călătorit în Egipt împreună cu Iosif, Maria și Pruncul Hristos pentru a scăpa de prigoana lui Irod.

Ulterior, el a devenit primul episcop al Ierusalimului, având un rol esențial în conducerea Bisericii primare. Se spune că Iacob a alcătuit prima slujbă a Sfintei Liturghii, care a fost ulterior adaptată de sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur. Liturghia Sfântului Iacob se săvârșește și astăzi în Biserica Ortodoxă Greacă pe 23 octombrie, în ziua sa de prăznuire.

Citește și: Sfântul Dumitru 2024: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox și ce este bine să faci în această zi?

Sfântul Iacob a fost un predicator fervent, convertind mulți iudei și elini la credința creștină. Activitatea sa de evanghelizare a atras atenția autorităților religioase evreiești, iar marele arhiereu Anania a decis să-l ucidă. Conform tradiției, bătrânii iudeilor i-au sugerat lui Iacob să urce pe aripa Templului și să vorbească despre Hristos. În loc să se abțină, Iacob a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Această declarație a dus la moartea sa, fiind aruncat de pe zidurile Templului și ucis cu pietre.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si