Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 28 decembrie 2024?
Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 28 decembrie 2024!
Pe data de 28 decembrie 2024, în Calendarul ortodox, sunt prăznuiți Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia, cei care și-au dat viața pentru credința în Hristos în timpul persecuțiilor împăratului Maximian, în anul 302.
În vremea împăratului Maximian, creștinismul era aspru persecutat. Pe când se afla în cetatea Nicomidiei, Maximian a aflat că un număr mare de creștini trăiau acolo și că aceștia urmau să se adune în biserică pentru a prăznui Nașterea Domnului.
În mijlocul acestor încercări, Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a rămas neclintit în credință. El a adunat credincioșii în biserică, i-a întărit în credință și a săvârșit împreună cu ei Sfânta Liturghie. Episcopul i-a botezat pe cei care erau catehumeni (cei ce se pregăteau să primească creștinismul) și i-a împărtășit pe toți cu Sfintele Taine.
Când soldații împăratului au înconjurat biserica, aceștia au transmis creștinilor ultimatumul: să jertfească idolilor păgâni sau să fie arși de vii. În fața amenințărilor, arhidiaconul bisericii, plin de râvnă sfântă, i-a încurajat pe credincioși să accepte mucenicia ca pe o chemare dumnezeiască. Le-a amintit de exemplul celor trei tineri din cuptorul de foc, întărindu-le inima.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: VIDEO Românii au petrecut Crăciunul în ape termale
Cei adunați în biserică s-au umplut de harul Duhului Sfânt și au acceptat cu bucurie să-și dea viața pentru Hristos.
Astfel, soldații au aprins focul pregătit, iar tradiția ne spune că 20.000 de creștini au primit cununa muceniciei, înălțând cântări de laudă lui Dumnezeu chiar în mijlocul flăcărilor.Prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Antim a reușit să scape nevătămat din această încercare, continuând să fie o lumină pentru alții. El a adus mulți păgâni la Hristos prin Sfântul Botez și, în cele din urmă, și-a încheiat viața pământească prin martiriu, primind cununa sfințeniei.