Pe 5 iulie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Atanasie de la Aton

Calendarul ortodox 5 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Atanasie de la Aton?

Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt din părinți creștini. Viața sa a fost marcată de evenimente semnificative încă din copilărie, care i-au prefigurat drumul spre sfințenie. Rămas orfan la o vârstă fragedă, el a fost crescut de un ofițer, ceea ce a avut un impact considerabil asupra formării sale morale și spirituale.

Încă din copilărie, Sfântul Atanasie și-a arătat înclinațiile spirituale. Obișnuia să își conducă prietenii în pădure sau în apropierea unei peșteri și juca rolul de egumen. Acest comportament a fost o prorocie a destinului său, căci mai târziu avea să devină un stareț respectat. După ce și-a desăvârșit educația, Sfântul Atanasie a ales calea monahismului, dedicându-și viața slujirii lui Dumnezeu.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

La rugămintea împăratului Nichifor Focas (963-969), Sfântul Atanasie a ridicat o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria. Acest act de devoțiune a consolidat poziția sa în comunitatea monahală. Atitudinea sa smerită și altruistă s-a manifestat și la mesele comune cu frații din mănăstire, unde își împărțea porția în așa fel încât să nu mănânce mai nimic, cu excepția anafurei de după Sfânta Liturghie.

Plin de dumnezeiescul har, Sfântul Atanasie s-a învrednicit de venirea la el a Maicii Domnului.

Într-un act minunat, aceasta a făcut să izvorască apă dintr-o stâncă și i-a făgăduit că va fi întotdeauna Stareța Lavrei. Această promisiune divină a întărit și mai mult credința și devoțiunea monahilor care îl înconjurau.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

Sfântul Atanasie a avut o premoniție divină despre trecerea sa la cele veșnice. Înainte de a inspecta lucrările de extindere a bisericii, și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare. În momentul în care urca pe schele, cupola bisericii s-a prăbușit peste el și peste ceilalți frați care lucrau la zidurile bisericii. Deși cupola a căzut peste el, trupul său a rămas nevatamat, având doar o rană la picior. Din această rană a curs sânge, care a fost colectat de frați și a devenit sursă de multe vindecări miraculoase.

După trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Atanasie s-a arătat de mai multe ori fraților săi, uneori pentru a-i mângâia și întări, iar alteori pentru a-i mustra. Aceste apariții au consolidat credința în puterea sa spirituală și au menținut vie amintirea și influența sa în comunitatea monahală.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si