Pachetul de măsuri fiscale și bugetare, adoptat de Parlament la finalul lunii septembrie, care introduce noi taxe și impozite pentru populație și mediul privat, ar putea produce primele efecte concrete în luna noiembrie 2023. 

Prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din salarii, spre deosebire de majoritatea celorlalte măsuri din Proiectul de lege, vor fi aplicabile din prima lună după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. 

Citește și: Noile taxe și impozite intră în vigoare după ce au trecut testul de la CCR. Lista schimbărilor care se aplică din 2024

Este foarte probabil ca promulgarea și publicarea în Monitorul Oficial a "Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung" să aibă loc în următoarele zece zile, caz în care impozitele pe salarii se vor modifica de la 1 noiembrie.

"Angajatorii trebuie să fie pregătiţi pentru conformare imediat, fiind vorba de impozite cu reţinere la sursă. Renunţarea la scutirea de impozit pe veniturile angajaţilor din IT care depăşesc 10.000 de lei pe lună va afecta salariul net sau costul salarial pentru angajator", a declarat consultantul fiscal Raluca Bontaş de la Deloitte România. 

Cum se modifică salariile în IT de la 1 noiembrie 2023

Consultanții fiscali au oferit exemple cu privire ca posibilitatea ca unele salarii din IT să scadă după eliminarea parțială a facilităților fiscale.  

Conform Proiectului de lege propus de Guvern, scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei. 

Pentru tot ce depășește plafonul de 10.000 lei la salariul brut, se va plăti impozit pe venit și contribuții sociale.  

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Spre exemplu, în prezent, pentru un salariu brut de 14.000 de lei/lună, angajatul rămâne cu 9.100 de lei net, după reţinerea contribuţiilor în sumă de 4.900 de lei.

Dacă angajatul respectiv din IT decide pentru menţinerea contribuţiei la pilonul II de pensii, acest lucru va duce la scăderea salariului net cu aproximativ 260 de lei din salariul net.  

Ce schimbări fiscale intră în vigoare din noiembrie 2023. Unele salarii sunt amenințate cu scăderea

Unele salarii din IT sunt amenințate cu scăderea

[Sursa foto: Pexels.com]

Noua legislație îi permite totuși angajatului din IT, construcții sau agricultură să renunţe la contribuţia la pilonul II de pensii (care în prezent este de 3,75%, însă va creşte la 4,75% de anul viitor), el va primi un salariu net de 9.350 de lei pe lună (sau 9.486 de lei începând cu 2024), deci mai mult decât în prezent.

"Opţiunea pentru menţinerea contribuţiei la pilonul II de pensii va atrage scăderea salariului net la 8.840 de lei lună", a explicat consultantul fiscal Raluca Bontaş.

Alte măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 noiembrie

Măsurile fiscale vor intra în vigoare în două etape: de la 1 noiembrie și de la 1 ianuarie 2024. Alte modificări care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023:

- Nu se mai acordă scutire de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) pentru angajaţii din construcţii şi agricultură
- IT-știi sunt scutiţi de cota din contribuțiile pentru pensii (CAS) corespunzătoare fondului de pensii administrat privat( cota 4,75% începând cu anul 2024),

în limita unui salariu brut de 10.000 lei
- Nu se mai acordă scutire CAM (contribuție asigurătorie de muncă) pentru angajaţii din construcţii, agricultură și industria alimentară.

Plățile în numerar limitate de la 1 noiembrie 2023

Începând de la 1 noiembrie 2023 se impun și noile praguri pentru tranzacțiile cash. Astfel, se pot face încasări şi plăţi cash între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Plățile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Se pot face încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, de la o persoană juridică. 

Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Premierul Ciolacu, anunț despre intrarea în vigoare a modificărilor fiscale

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a declarat zilele trecute că noua lege cu măsurile fiscal-bugetare va intra în vigoare imediat după ce va fi promulgată de președinte.

”În momentul în care legea este promulgată. Vineri o să facem şedinţă de guvern, săptămâna viitoare urgent şedinţă cu toţi partenerii sociali. După cum ştiţi, o să luăm hotărârea în ceea ce privește salariul minim în construcții și agricultură. Vom chema și patronatele, și sindicatele, să stabilim cuantumul creșterii salariului minim pe economie pentru construcții şi agricultură, astfel încât prin plata CASS nimeni să nu piardă niciun leu la salariu, așa cum am promis", a explicat premierul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si