Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023. Pachetul de măsuri pe care Guvernul Ciolacu a promis că-l pune în transparență decizională până la finalul acestei săptămâni ar urma să afecteze drastic buzunarul românilor. 

Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023. Sunt luate în discuție impozite mai mari pentru microînreprinderi, dar și pentru PFA-uri, eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști și muncitorii din construcții, dar și reduceri de posturi în aparatul de stat.

Citește și: Salariul minim crește în octombrie 2023. "A fost agreată suma în coaliție", spune ministrul de Finanțe

De la 1 octombrie, ar putea intra în vigoare și majorarea salariului minim, care le va aduce un plus salarial nesemnificativ pentru angajați, dar taxe și mai mari pe muncă pentru angajatori. 

Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023

Cele mai multe dintre noile taxe și impozite vor intra în vigoare, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2024, dată fiind întârzierea cauzată de negocierile dure cu Comisia Europeană. 

Totuși, este de așteptat ca unele decizii adoptate în a doua jumătate a lunii în curs să intre rapid în vigoare, chiar de la 1 octombrie 2023. 

Potrivit unui studiu lansat vineri în prezența premierului Marcel Ciolacu, în ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări aduse Codului Fiscal, schimbări făcute prin vreo 100 şi ceva de legi, ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă.

Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023, cu impact în buzunarul românilor

Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 octombrie

Salariul minim crește în octombrie 2023 și ajunge la valoarea de 3.300 lei. Suma a fost agreată de principiul în coaliția de guvernare PNL-PSD și ține de angajamentul pe care partidele l-au luat prin programul de guvernare.

Schimbări octombrie 2023.  În comparație cu salariul minim din prezent, din octombrie salariul minim pe economie va fi cu 300 de lei mai mare.

Dar din cei 300 de lei brut, angajații vor primi efectiv în mână doar   93 de lei în plus, restul fiind taxe și contribuții care ajung tot în buzunarul statului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023

Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023

Dispar tichetele de vacanță pentru bugetarii cu salarii mari

Un alt element de noutate din 1 octombrie 2023 va fi acela că nu toți bugetarii vor mai beneficia de tichetele de vacanță.

Bugetarii cu venituri mai mari de 8.000 de lei nu vor mai primi acești bani.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat în ședința de guvern de săptămâna trecută că pachetul fiscal-bugetar nu va conţine măsuri de austeritate, dar a subliniat că nu pot să beneficieze de vouchere de vacanţă bugetarii care au salarii foarte mari.

"Unii care au totuşi salarii foarte mari, din punctul meu de vedere, în sistemul bugetar, nu pot să beneficieze şi de vouchere de vacanţă la fel ca şi cei aproape 1,6 de milioane de români care au salariul minim pe economie”, a declarat premierul Ciolacu.

Sunt eliminate facilitățile fiscale din IT, construcții și industria agroalimentară

O altă măsură anunțată deja în proiect este eliminarea de la 1 octombrie a unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT):

- scutirea de impozit în sectorul IT, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă.
- scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

Taxe mai mari pentru PFA, mașini și proprietăți scumpe 

Tot de la 1 octombrie, este posibil ca plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA).

Mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoare totală a mașinii.

S-ar putea introduce o taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. 

Ce se întâmplă cu impozitele plătite de microîntreprinderi

Guvernul pregătește introducerea unui nou prag de la care se aplică impozitul de 1% pentru microintreprinderi. Măsura ar putea intra în vigoare de la 1 octombrie 2023 sau 1 ianuarie 2024.

Oficialii europeni au sugerat că acest prag trebuie ca acesta trebuie scăzut la 10.000 de euro de la 60.000 de euro cât prevedea propunerea Guvernului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri între 300.000 lei și până la 2,5 milioane lei, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri.

Și marile companii vor fi taxate suplimentar de la 1 octombrie 2023 sau 1 ianuarie 2024; este vorba de taxa de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii.

Ar putea crește și punctul de amendă de la 1 octombrie 2023

Punctul de amendă este legat prin lege de valoarea salariului minim pe economie. Dacă aceasta din urmă va crește la 3.300 lei, vom vedea majorări și la amenzile de circulație, cu excepția cazului în care Guvernul nu va emite un act normativ special prin care să păstreze punctul de amendă la valoarea actuală.

În acest an valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

După creşterea salariului minim în octombrie la 3.300 de lei, punctul de amendă ar putea urca la 330 lei.

Promisiunea premierului Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, că „toată legislaţia noastră fiscală seamănă azi cu o uriaşă strecurătoare prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepţii fiscale aberante. Ciolacu a mai spus că va veni un timp, anul viitor, când vor trebui să îşi asume o adevărată reformă fiscală a României.

„Trebuie să introducem un sistem fiscal bazat pe echitate, pe corectitudine şi respect faţă de contribuabilul onest, care îşi plăteşte corect taxele şi de intoleranţă totală faţă de evazionişti”, a spus premierul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si