Principalele măsuri fiscale pregătite de Guvern aveau inițial un calendar de aplicare începând cu 1 septembrie 2023.

Cum noile taxe, impozite și măsuri fiscale se află încă în lucru în alianța de guvernare PSD-PNL, primele schimbări vor intra cel mai probabil în vigoare la 1 octombrie 2023, iar o parte de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: VIDEO- Impozit mai mare decât valoarea mașinii. Facilitățile fiscale ar putea fi eliminate pentru mașinile istorice

Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști, angajații din construcții și industria agroalimentară a fost amânată momentan, la fel ca și majorarea salariului minim la 3.300 de lei brut. Sunt, totuși, anumite măsuri care vor fi luate și în septembrie 2023.

bani guvern septembrie

Guvernul pregătește noi taxe pentru toamna anului 2023

[Sursa foto: Facebook]

Bani pe cardurile de energie

La începutul lunii septembrie 2023 românii cu venituri mici primesc 700 de lei de la stat pe cardurile de energie. Un număr de aproximativ 4,1 milioane de persoane urmează să primească acești bani în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Este vorba de cea de-a două tranșă de 700 de lei din acest an, persoanele cu venituri mici au mai primit o dată, în luna februarie a acestui an, o primă parte din suma de 1.400 de lei.

Bani pe cardurile de alimente

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în 2023 se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, o dată la două luni. Aceste ajutoare sunt furnizate prin programul „Sprijin pentru România” și constau în șase tranșe egale, fiecare în valoare de 250 de lei.

Citește și: VIDEO- Noi măsuri fiscale de la 1 octombrie. Cu cât se măresc salariile și ce beneficii vor fi înlăturate bugetarilor

Românii pot folosi în luna septembrie cea de-a patra tranșă virată pe finalul lunii august 2023.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Până la finalul anului, românii cu venituri mici mai beneficiază de încă două vouchere sociale în valoare totală de 500 de lei.

Legea salarizării, forma finală

Noua lege a salarizării intră în discuții de la 1 septembrie, o dată cu începerea sesiunii parlamentare. Anunțul a fost făcut încă din primăvară de purtătorul de cuvânt al Guvernului

„Atât din perspectiva poziție în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră. Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a o adopta cât mai curând”, a precizat Dan Cărbunaru.

Termenul la care ar putea intra în vigoare noile grile din legea salarizării ar putea fi 1 ianuarie 2024.

Începe programul Rabla la 1 septembrie

Ministrul Mediului a anunţat alocarea a aproape 500 de milioane de lei pentru sesiunea de toamnă a programelor "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus", care debutează pe 1 septembrie.

„România s-a angajat să scoată de pe străzile ţării noastre un sfert de milion de rable până în anul 2026, ne referim la acele maşini mai vechi de 15 ani. La data de 1 septembrie vom deschide acest program. Vom aloca pentru ‘Rabla Clasic’ un buget de 222 de milioane de lei, dintr-un total de 560 de milioane pentru acest an, la fel cum pentru ‘Rabla Plus’, finanţarea autoturismelor electrice, avem 272 de milioane de lei, dintr-un buget total de 780 de milioane”, a declarat recent ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Când va crește salariul minim

Schimbare de plan pentru pachetul de măsuri pregătit de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Executivul nu le va mai adopta în ședință, ci va merge cu legile direct în Parlament.

Guvernul vrea să crească de la 1 octombrie salariul minim brut pe economie, de la 3000 de lei, cât este în prezent, la 3300 de lei. De asemenea, se are în vedere și majorarea salariului minim în construcții, de la 4000 de lei brut, la 4500 de lei.

masuri fiscale

Guvernul nu va mai adopta schimbările fiscale în ședință, ci va merge cu ele direct în Parlament. 

Noi taxe și impozite la orizont

Angajații din construcții și agricultură ar urma să plătească contribuții la sănătate, tot de la 1 octombrie. Și IT-iștii sunt luați în vizor. Cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut lunar vor fi impozitați cu zece la sută impozit pe venit. De asemenea, ar urma să fie eliminate și tichetele de vacanță pentru bugetarii care au salarii mai mari de 10.000 de lei.

Coaliția este presată de Comisia Europeană să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a limita deficitul și pentru a nu fi suspendate fondurile europene.

Reprezentanții Guvernului s-au angajat, în discuțiile informale cu oficialii europeni, să vină în următoarea perioadă cu o serie de măsuri care să crească veniturile statului și să mai stăvilească cheltuielile, pentru a nu fi suspendate fondurile europene, pe motiv de deficit excesiv.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Un proiect de OUG cu modificări fiscale majore a circulat în ultimele luni, acesta conținând schimbări la impozitele pe afaceri, investiții și imobiliare, dar și în privința facilităților fiscale pentru salariați și a TVA-ului.

Citește și: Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024. Lista pe care Executivul își va asuma răspunderea în Parlament

Prețuri mai mic pe Litoral de la 1 septembrie 2023

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) lansează la 1 septembrie ediţia de toamnă a programului "Litoralul pentru toţi", prin care românii se pot caza în hotelurile şi pensiunile clasificate din staţiunile de la Marea Neagră cu preţuri începând de la 35 de lei pe noapte.

Potrivit unui  comunicat al FPTR, pachetele turistice sunt cu până la 70% mai ieftine în comparaţie cu tarifele din vârf de sezon, majoritatea hotelurilor din acest program păstrând tarifele de anul trecut.

Programul "Litoralul pentru toţi", ajuns la ediţia cu numărul 42, se derulează în perioada 1- 30 septembrie 2023 şi se adresează tuturor turiştilor care vor să petreacă un sejur pe litoralul autohton în extra-sezon. Până în prezent s-au înscris în program 48 de hoteluri din toate staţiunile de pe litoral, care pun la dispoziţia turiştilor un număr de aproximativ 5.000 de locuri de cazare pe noapte. Reprezentanţii FPTR estimează că peste 100 de unităţi vor intra în acest program, astfel încât peste 40.000 de turişti ar putea beneficia de tarife reduse pe litoral în luna septembrie. Locurile vor fi vândute direct de hoteluri, dar şi prin agenţiile de turism partenere şi revânzătorii lor.

În programul "Litoralul pentru Toţi", tariful pentru o noapte de cazare începe de la 35 de lei pe noapte, pentru o persoană, cel mai ieftin pachet, fără masă, putând fi achiziţionat la un hotel de 2 stele din staţiunea Eforie Nord, dacă se achiziţionează un sejur de minim 5 nopţi.

În acest program s-au înscris hoteluri de 2 până la 4 stele, tarifele propuse de hotelieri fiind pentru toate categoriile de turişti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si