De la 1 ianuarie, impozitul pe venit va scadea la 10%, iar romanii care pleaca din tara pentru mai mult de şase luni de zile vor trebui sa anunte, in prealabil, plecarea la Fisc, in caz contrar riscand sa fie amendati. In schimb, 2018 vine cu veşti bune pentru şoferi, scrie RTV.

Guvernul a adoptat o hotarare prin care stabileşte ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se majoreaza de la 1.450

lei la 1.900 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in aceasta suma nefiind incluse sporuri şi alte adaosuri.

Pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna, in anul 2018, valoarea medie orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta 11,40 lei/ora pentru cei 1.900 lei lunar.

"Asta inseamna ca anul viitor, salariul net care acum este 1.065 de lei va ajunge la 1.163 de lei pentru personele care nu au alte persooane in intretinere.(...) Incerc sa-i conving, inca o data, pe toti angajatii ca nu le va scadea netul in urma trecerii acestor contributii", a explicat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Guvernul va reduce, la 1 ianuarie 2018, numarul de contributii sociale obligatorii pe care trebuie sa le plateasca angajatorii pentru propriii salariati, conform unui act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial.

De anul viitor, vor exista doar trei contributii sociale obligatorii, fata de şase, cate sunt acum, reiese din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Pentru salariatii care lucreaza in conditii normale, se va datora CAS de 25%, insa daca va fi vorba de conditii mai grele de munca, se va datora CAS de 29% sau 33%.

Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, impreuna cu salariatul, numai cand vine vorba de conditii mai grele de munca.

Contributia asiguratorie pentru munca va fi formata din actualele contributii pentru şomaj, concedii medicale, riscuri profesionale şi creante salariale.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De asemenea, din 2018, salariatii din institutiile şi autoritatile publice vor beneficia, pana la 30 noiembrie 2018, de indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat, potrivit unei hotarari de aprobare a normelelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta privind acordarea voucherelor de vacanta.

"Voucherele de vacanta sunt bugetate şi se vor acorda tuturor celor care sunt angajati in sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice institutie publica şi sunt bugetate 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanta de Urgenta 46/2017 prevedea ca, in perioada 1 iulie 2017- 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizatie sau o prima de vacanta sub forma de vouchere in valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub forma tiparita sau in format electronic.

Exista şi varianta ca de la 1 decembrie 2018 sa se schimbe metodologia de acordare", a mentionat Dobre.

Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de creştere a copilului se va majora la 1.250 de lei, de la 1 ianuarie 2018, fata de 1.233 de lei cat este in prezent.

Pentru asigurarea acestei majorari, indemnizatia de creştere a copilului nu va mai fi raportata la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta (ISR). In prezent, valoarea ISR este stabilita la 500 de lei, iar indemnizatia va avea valoarea a 2,5 ISR.

"Cuantumul minim al indenizatiei nu poate fi mai mic decat suma rezultata prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR şi nici mai mare de 8.500 lei", potrivit OUG.

Pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere, nivelul indemnizatiei lunare se va majora, mai nou, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, aşa cum este acum.

Aşadar, din 2018, indemnizatia lunara pentru creşterea copilului va fi cuprinsa intre 1.250 şi 8.500 de lei.

Ordonanta adoptata de Guvern prevede şi creşterea pensiei minime de la 520 de lei la 640 de lei, dar şi a punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, incepand cu 1 iulie 2018.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Din ianuarie 2018, procentul de plata catre Pilonul II de pensii va scadea de la 5,1% la 3,75%, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeaşi anul viitor, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018.

Romanii care intentioneaza sa plece din tara pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, sa fie amendati daca nu notifica Fiscul in prealabil. Mai exact, romanii care vor pleca in vacanta, la studii, la munca sau la rude pentru mai mult de 180 de zile, trebuie sa anunte ANAF, inainte cu 30 de zile de plecare, din ianuarie, prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenta fiscala.

"Formularul trebuie inregistrat cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, la organul fiscal central competent unde persoana fizica işi are domiciliul fiscal, respectiv unde a inregistrat „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania", daca persoana in cauza nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuintei permanente, dupa caz. Chestionarul poate fi descarcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, sectiunea: Asistenta contribuabili, rubrica: Formulare fiscale şi Ghid de completare şi se poate transmite personal sau prin imputernicit, prin poşta, cu confirmare de primire, sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent", este mentionat in "Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice".

Chiar daca salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 ianuarie 2018, acest lucru nu ii mai afecteaza pe şoferi. Guvernul a decis sa stabileasca o valoare fixa a punctului-amenda contraventionala privind circulatia pe drumurile publice.

Astfel, pentru perioada 1 ianuarie- 31 decembrie 2018, se plafoneaza punctul-amenda la suma de 145 lei, cat este in prezent, fara a se majora in functie de salariul minim brut pe economie garantat in plata.

Sursa: RTV


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si