Close sidebar
Close sidebar

Ce se dă de pomană în sâmbăta Floriilor?

O tradiție transmisă din generație în generație spune că este bine ca de Florii și în Sâmbăta lui Lazăr să se facă pomenirea morților.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre cele mai importante sărbători.

Aceasta se celebrează cu o săptămână înainte de Sfintele Paști. 

Citeste si: Mesaje de 1 Martie 2022: Urări şi felicitări pentru prima zi a primăverii

Anual, Floriile se sărbătoresc într-o zi de duminică, la fel ca Învierea Domnului. Sărbătoarea se mai numește și Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului.

Ce trebuie să facă cei credincioși în sâmbăta Floriilor?

În ziua de Florii, credincioșii merg la Sfânta Liturghie.

Persoanele care poartă nume de flori își aniversează ziua.

Sâmbăta de dinaintea Floriilor este Sâmbăta lui Lazăr. În acest an, sărbătoarea pică pe data de 16 aprilie 2022, iar în popor, această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Florii 2022.

Este ultima sâmbătă în care se mai face pomenirea morților înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, astfel că se dau de pomană pachete care conțin colivă și diferite alimente.

De Moșii de Florii 2022, mai exact în Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică, acolo unde duc coliva și bucatele pe care vor să le împartă ulterior pentru sufletul celor adormiți. Acestea se sfințesc de către preot, iar apoi pot fi date de pomană.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Este foarte important ca în momentul în care fac pachetele, credincioșii să nu omită că în continuare se află în Postul Paștelui, astfel că tot ceea ce dau de pomană trebuie să fie de post. De obicei, de Sâmbăta lui Lazăr se dau de pomană fructe, legume, colivă, colaci de post, sarmale de post, dar și alte bucate care nu conțin alimente de dulce.

În Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii au dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că pot folosi aceste două ingrediente inclusiv în prepararea bucatelor pe care vor să le dea de pomană de Moșii de Florii 2022. 

Ce se împarte de pomană de Florii 2022?

Nu doar de Sâmbăta lui Lazăr pot fi date de pomană pachete cu alimente pentru sufletul celor adormiți, ci și în ziua de Florii. 

În 2022, Intrarea Domnului în Ierusalim se sărbătorește pe 17 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele Ortodox. Având în vedere că de Florii 2022 credincioșii au dezlegare la pește, ulei și vin, pachetele pe care le vor da de pomană pot conține inclusiv preparate care să aibă la bază aceste ingrediente. 

Care sunt tradițiile și obiceiurile de Florii 2022

Creștinii merg în ziua de Florii la Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei pleacă acasă cu flori și salcie sfințite de preot.

Biserica Ortodoxă a permis ca în ziua de Florii să fie dezlegare la pește, întrucât sărbătoarea pică în Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile.

Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022? Data la care are loc Lăsata Secului

Postul Paștelui începe pe 7 martie și se termină pe 23 aprilie. Acesta reprezintă cel mai aspru post de peste an pentru că are mai puține zile cu dezlegare la pește. Postul Crăciunului este mai puțin restrictiv din acest punct de vedere.

În ziua de Florii 2022, credincioșii trebuie să evite să se spele pe cap. Există o superstiție potrivit căreia cei care fac acest lucru vor albi mai devreme decât ar trebui. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Persoanele care au reușit să țină postul se pot împărtăși în ziua de Florii. Potrivit tradiției, toți credincioșii care vor face acest lucru vor avea noroc, sănătate și vor ține relele la distanță.

Tot în această zi, în anumite zone ale țării se coc diferite plăcinte, de post, iar apoi se dau de pomană celor sărmani.

În ziua de Florii, credincioșii pot afla cum va fi vremea de Paște. Se spune că așa cum este vremea de Florii, așa va fi și în duminica Paștelui.

Sărbătoarea Floriilor deschide Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, cea mai importantă dinaintea Sfintelor Paști.

Paștele Catolic este sărbătorit pe 17 aprilie anul acesta, cu o săptămână înaintea Paștelui Ortodox. Astfel, sărbătoarea Floriilor are loc pe 10 aprilie la catolici.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI