Aproximativ 1,2 milioane de români primesc pensia minimă în momentul de față, iar promisiunea Guvernului Ciolacu a fost aceea că anul viitor vor crește în special pensiile mici.

Ce se întâmplă în 2024 cu pensia minimă, care în prezent este de 1.125 lei? 

Citește și: Pensiile cresc și cu 75% după recalcularea din 2024. Ministrul Muncii, anunț important despre pensia minimă

În noua lege a pensiilor nu se spune nimic explicit despre această pensie minimă, însă mesajul premierului și al ministrului Muncii a fost clar: se vor elimina inechitățile din sistem, deci pensia minimă ar trebui să crească semnificativ de la 1 septembrie 2024.

Pensia minimă crește ușor de la 1 ianuarie 2024 

Pensia minimă garantată de stat în momentul de față este de 1.125 de lei, ea fiind acordată sub forma unui ajutor financiar pentru pensionarii din sistemul public de pensii, potrivit OUG 168/2022.

În cazul în care Guvernul nu intervine printr-o nouă Ordonanță de urgență pe finalul acestui an, pensia minimă urmează să crească cu 13,8%- rata inflației pe anul anterior.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În aceste condiții, pensia minimă garantată de stat va crește cu doar 155 de lei până la valoarea netă de 1.280 lei.

Pensia minimă crește ușor de la 1 ianuarie 2024 

Pensia minimă crește ușor de la 1 ianuarie 2024 

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce se întâmplă cu pensia minimă după noua lege a pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că "pensiile mici vor crește cu certitudine", precizând că noua lege a pensiilor va include o abordare diferențiată în funcție de venit.

Peste trei milioane de pensii vor fi majorate după recalcularea din 1 septembrie 2024, a precizat recent ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a oferit și un exemplu de recalculare a unei pensii minime, pe care ar primi-o în prezent un bărbat cu stagiu de cotizare complet.

Pensie de aproape 2.000 de lei în 2024 pentru bărbați cu pensia minimă în prezent

Un bărbat care are în prezent pensia minimă de 1.125 lei va ajunge după recalculare la o pensie de 1.961 lei, a explicat șefa de la Ministerul Muncii.

„Daca luam cazul unui barbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim vom constata ca si acesta se afla sub indemnizatia minima sociala. Dupa recalculare, vom constata ca un barbat care are 18 puncte de pensie acum va avea o crestere de 87,4% adica va ajunge la o pensie de 1961 de lei. Intre 1125 si 1961 diferenta este consistenta”, a declarat recent Simona Bucura Oprescu. 

Noua lege a pensiilor prevede, însă, creșteri mai mici pentru femei în comparație cu bărbații, deoarece femeile au fost avantajate de sistemul de calcul de până acum.

Cum va fi indexată pensia minimă în 2024?

Doina Pârcălabu, fost şef a Casei de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei, a explicat că pensia minimă a fost instituită în anul 2009, ca o măsură de protecție socială. 

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Roger Nores, prietenul lui Liam Payne, îl dă în judecată pe tatăl artistului după ce a fost acuzat de ucidere- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Chiar dacă este cunoscută în mod informal ca "pensie minimă", este vorba de fapt de o indemnizație socială minim garantată, un ajutor social acordat persoanelor cu stagii de cotizare foarte mici sau persoanelor cu grad de handicap.

"Această indemnizație minimă nu a fost indexată automat atunci când pensiile din sistemul public au crescut cu rata inflației", a explicat oficialul guvernamental.

Cu siguranță, pensiile mici pe bază de contributivitate vor crește prin noua lege, însă rămâne de văzut care va fi abordarea în cazul acestor indemnizații sociale minime, Guvernul evitând un răspuns precis în acest sens.  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si