Close sidebar
Close sidebar

Ce sunt arhanghelii? Purtători ai mesajelor divine, ei ajută credincioșii în momentele de suferință

Află ce sunt arhanghelii! Purtători ai mesajelor divine, ei ajută credincioșii în momentele grele și de suferință

Andreea Stoica,

Arhanghelii - Calendar ortodox

[Sursa foto: Doxologia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Arhanghelii sunt ființe cerești de o mare însemnătate în tradiția creștină, învăluite în mister și înălțate în fața tuturor puterilor lumii vizibile și invizibile. Acești îngeri puternici, ce formează cea de-a opta ceată îngerească, au un rol special în slujirea lui Dumnezeu și în comunicarea voii divine către oameni.

Arhanghelii sunt cunoscuți ca fiind purtători ai mesajelor divine, ajutând credincioșii în momentele de nevoi și suferință. În Biserica Ortodoxă, ei sunt cinstiți în mod deosebit la 8 noiembrie, atunci când se prăznuiește" Soborul Sfintelor Arhangheli Mihail și Gavriil", zi în care sunt celebrați toți cei

șapte arhangheli cunoscuți din tradiția biblică și patristică.

Arhanghelii în Sfânta Scriptură

Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție ne dau mărturie despre prezența constantă a îngerilor în viața oamenilor. În Vechiul și Noul Testament, îngerii sunt descriși ca slujitori ai lui Dumnezeu care aduc mesaje divine, protejează oamenii și intervin în diverse situații pentru a-i ajuta pe credincioși. Arhanghelii sunt considerați capetenii acestor îngeri, având o putere și o autoritate deosebită printre toate cetele îngerești.

În tradiția ortodoxă, numele celor șapte arhangheli sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Iegudiil și Varahiil, iar uneori li se adaugă și Ieremiil.

Sfântul Arhanghel Mihail: Apărătorul Credinței

Printre cei mai cunoscuți arhangheli, Sfântul Mihail ocupă un loc deosebit, fiind considerat apărătorul dreptei credințe și luptător împotriva ereziilor. Numele său, care în ebraică înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?", reflectă rolul său de a apăra autoritatea divină și de a lupta împotriva forțelor răului.

După căderea lui Lucifer și a îngerilor care au devenit diavoli, Mihail a fost chemat să păzească porțile Raiului. În iconografie, îl regăsim adesea purtând o lance cu care îl înfruntă pe Satan și o ramură de finic, simbol al păcii și biruinței. La fiecare slujbă a Sfintei Liturghii, cuvintele sale, "Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte", continuă să fie rostite pentru a ne aduce aminte de lupta continuă dintre bine și rău.

Citeste si: A murit Tyka Nelson, sora lui Prince! Cântăreața avea doar 64 de ani- kanald.ro

Citeste si: Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în sufletele noastre, înger drag"- wowbiz.ro

Citeste si: Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori. Are propria închisoare, 7 dormitoare și o bucătărie- antena3.ro

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril? Spune-le „La mulți ani!” pe data de 8 noiembrie 2024

Sfântul Arhanghel Gavriil: Vestitorul Vestea Bună

Un alt arhanghel deosebit este Gavriil, care în limba ebraică înseamnă "Omul lui Dumnezeu" sau "Puterea lui Dumnezeu". Gavriil este cunoscut mai ales pentru rolul său de mesager al lui Dumnezeu. El este cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea cea bună a Întrupării Fiului lui Dumnezeu și care a fost trimis să vestească mari evenimente din istoria mântuirii. În iconografie, Gavriil este adesea înfățișat cu o floare albă de crin, simbol al curăției, sau cu o candela aprinsă, simbolizând lumina divină pe care o aduce oamenilor.

Sfântul Arhanghel Rafail: Vindecătorul și Călăuzitorul

Sfântul Arhanghel Rafail este cunoscut mai ales ca vindecător al celor bolnavi și ca ocrotitor al călătorilor. Numele său, care înseamnă "Domnul Vindecătorul", subliniază darul său divin de a aduce tămăduire și alinare celor aflați în suferință. În tradiția biblică, Rafail apare în "Cartea lui Tobit", unde îl ajută pe Tobie să-și găsească soția și să-și vindece orbirea. În iconografie, el este adesea înfățișat ținând un vas cu un unguent sau o cadelnă, simbol al darurilor vindecătoare oferite de Dumnezeu celor credincioși.

Biserică ortodoxă

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Sfinții Mihail și Gavril 2024: Sărbătoare mare pe 8 noiembrie 2024! Ce este bine să faci în această zi?

Arhanghelii Uriil, Salatiil, Iegudiil și Varahiil

Deși mai puțin cunoscuți, ceilalți arhangheli au fiecare un rol special și sunt cinstiți în cadrul tradiției bisericești. Sfântul Uriil, numit "Focul lui Dumnezeu", este adesea văzut ca un simbol al maniei divine și al judecății lui Dumnezeu asupra răului. Sfântul Salatiil este mijlocitorul rugăciunilor, reprezentând cererea și smerenia înaintea lui Dumnezeu. Sfântul Iegudiil, cunoscut ca "Cel care preaslăvește pe Dumnezeu", este simbol al rugăciunii de slavă, iar Sfântul Varahiil, "Binecuvântarea lui Dumnezeu", este cel care aduce darurile divine și binecuvântările asupra oamenilor.

Sfântul Arhanghel Ieremiil: Lumina Cunoștinței

În tradiția ortodoxă, mai este menționat și Sfântul Arhanghel Ieremiil, care este asociat cu iluminarea minții și înțelepciunea dumnezeiască. El inspiră gânduri și cugetări bune în inimile oamenilor, pentru a-i apropia de Dumnezeu și a le adânci înțelegerea voii divine.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro

Citeste si: 3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea dorință- radioimpuls.ro

Citeste si: Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori. Are propria închisoare, 7 dormitoare și o bucătărie- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI