Ce sunt accizele. Accizele sunt percepute de stat  sub formă de impozit și sunt actualizate periodic de Ministerul Finanțelor în raport cu mărirea prețurilor de consum.

accize

Ce sunt accizele și cum influențează prețul carburanților?

[Sursa foto: PixaBay]

Ce sunt accizele

Accizele reprezintă un impozit direct asupra consumului de produse. Potrivit Codului Fiscal, în România, accizele se împart în:

 

  • produse supuse accizelor armonizate: a) alcool și băuturi alcoolice; b) tutun prelucrat; c) produse energetice și electricitate
  • alte produse supuse accizelor: a) cafea verde; b) cafea prăjită, inclusiv cafea cu înlocuitori; c) cafea solubilă, inclusiv amestecuri cu cafea solubilă; d) benzină

Prețul unui litru de benzină sau motorină este reprezentat de aproximativ 50% de accizele la carburant și de către TVA-ul colectat la bugetul de stat. 

Citeste si: Scumpiri extreme în țară. Zahărul, tutunul, alcool-ul, dar și biletele de tren s-au scumpit

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

La începutul lunii martie s-au format cozi imense în majoritatea benzinăriilor din țară, după ce o benzinărie din Beiuș a afișat prețuri de peste 10 lei la carburant. Speriați de ideea că prețurile pot exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt benzinăriile.

accize

Ce sunt accizele și cum influențează prețul carburanților?

[Sursa foto: PixaBay]

Cum influențează accizele prețul carburanților

Potrivit unui studiu realizat de trei universitari din București și Cluj privind evoluția prețurilor pe piața românească, taxele și accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților în România sunt principalii factori responsabili pentru o parte ridicată a prețurilor ridicate plătite de consumatorii

finali. 

Acciza pentru benzină este de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină este de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru).

Pe 25 aprilie, în benzinării un litru de benzină era de 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei. Fără TVA și fără accize un litru de benzină ar fi fost de 4,7 lei, iar de motorină 5,6 lei. Astfel, aproximativ 39% din sumele plătite pentru alimentarea cu benzină și 36% pentru motorină s-au îndreptat către bugetul de stat. 

Prețul combustibililor influențează prețul tuturor produselor de pe piață astfel că  se ajunge la o creștere a tuturor prețurilor fiind afectat costul de schimb de la calcularea accizei. 

Citeste si: Prețul carburanților în Europa. Ţările cu cele mai mici preţuri la benzină şi motorină

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si