Lista noilor taxe, impozite și măsuri fiscale care se află în lucru pe masa Guvernului poate fi văzută mai jos.

Lista măsurilor fiscale se află încă în proces de dezbatere în interiorul coaliției de guvernare și va fi updatată pe măsură ce Guvernul anunță decizii noi. 

Lista noilor taxe, impozite și măsuri fiscale 2023-2024

Noile taxe, impozite și eliminări de facilități fiscale sunt menite să creeze "un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea", a declarat joi premierul Marcel Ciolacu. 

Citește și: VIDEO- Plasa „cu de toate” salvează vacanța. În septembrie, prețurile vor fi mai accesibile

"Nu mai putem continua aşa! Miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli. S-a terminat!”, a declarat premierul Ciolacu în deschiderea şedinţei de guvern de joi.  

Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024

Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024

Ce taxe, impozite și măsuri fiscale pregătește Guvernul pentru 2023-2024:
- impozit de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro;
- se elimină scutirea de impozit pentru 200 lei la salariul minim
- eliminarea scutirii de la plata CASS pentru Construcții, Agricultură și Industria alimentară.

(rămâne plafonul de 10.000 de lei pentru restul facilităților: impozit pe venit și pilonul doi de pensii);
- eliminarea scutirii de impozit pe venit în sectorul IT pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut;
- impozit de 1% la microîntreprinderi până în 300.000 lei și impozit de 3% din cifra de afaceri la microîntreprinderi peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei;
- mașinile de lux de peste 75.000
de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din suma care depășește valoarea de 75.000 de lei;
- taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. La fel ca în cazul mașinilor de lux, taxa se aplică pentru suma care depășește valoarea de 500.000 de lei a imobilului.
- se menține impozitul pe dividende la 8%.
- la PFA pentru CASS se păstreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.
-impozit special pentru bănci

Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024

Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024

Noile taxe, impozite și măsuri fiscale, asumate de Guvern în fața Parlamentului

Noile taxe, impozite și măsuri fiscale, aflate încă în lucru în alianța de guvernare PSD-PNL, vor intra cel mai probabil în vigoare în toamna anului 2023, iar o parte de la 1 ianuarie 2024.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Proteste la Finanțe, în marile orașe din țară. Angajații au oprit lucrul, înainte de negocierile programate. ,,Acțiunile de protest spontane se pot întinde pe o perioadă nedeterminată''

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi 24 august, asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale, ceea ce înseamnă că proiectul va merge în Parlament, unde o eventuală respingere va duce la demiterea Executivului.

„Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”, a spus Marcel Ciolacu. 

"Trebuie să oprim debandada bugetară! Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea. Şi trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor – cumulate sunt frâna care ţin pe loc dezvoltarea României. Nu mai putem continua aşa!", a mai spus premierul în ședința de Guvern.

Cum vor fi taxate marile companii din România  

Guvernul Marcel Ciolacu discută despre posibilitatea de a impozita companiile mari fie la cifra de afaceri, fie la profit, în funcţie de unde ies mai mulţi bani la buget.â

Guvernul discută în spatele uşilor închise despre posibilitatea de a taxa diferit marile companii, cele cu afaceri de peste 50/100 mil. euro, potrivit Ziarului Financiar.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Mai exact, aceste firme ar urma să plătească fie un impozit de minimum 1% pe cifra de afaceri, fie de 16% pe profit, în funcţie de care sumă e mai mare, astfel încât vistieria statului să se umple mai repede.

Guvernul nu şi-a asumat oficial acest proiect, însă de-a lungul ultimelor luni au existat foarte multe discuţii şi speculaţii privind măsurile care vor fi luate pentru a ţine sub control deficitul bugetar record din acest an.

Una dintre măsurile care se află acum pe masă este aceea ce vizează impozitarea diferită a companiilor străine de mari dimensiuni.

Pragul de la care s-ar putea implementa această măsură, conform unor surse, ar urma să fie stabilit la 100 mil. euro cifră de afaceri şi ar fi vizate doar companiile multinaţionale, ca o măsură menită să limiteze „exportul“ profiturilor din România în alte ţări.

Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024

Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si