Close sidebar
Close sidebar

Cea mai veche tăbliță cu Cele 10 Porunci ale lui Moise, vândută la un preț record. Cum arată

Un document istoric inestimabil din religia samariteană, legat de Vechiul Testament, a fost scos la o licitație din New York și vândut pentru o sumă record.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cea mai veche tăbliță cunoscută inscripționată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament s-a vândut miercuri, 18 decembrie, cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale, potrivit CNN.

Citește și: Papa Francisc va deschide cinci uși sacre la Vatican. Un ritual nemaivăzut are loc în 2025

Tabla de piatră, care are o vechime de peste 1.500 de ani, fiind din epoca romano-bizantină târzie, a fost subiectul unei licitații intense de peste 10 minute, potrivit unui comunicat al casei de licitații Sotheby’s New York.

Cumpărătorul anonim intenționează să doneze artefactul unei instituții israeliene, a adăugat casa de licitații.

Citeste si: Pensia intră pe card într-o singură zi, mai devreme ca de obicei, în luna ianuarie 2025. Câți bani vor primi în plus pensionarii- kanald.ro

Citeste si: TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat a spus despre proaspăta lui soție că este „totul” pentru el. În luna de miere a omorât-o- antena3.ro

Piatra inscripționată este un artefact remarcabil din lumea antică, dar a rămas uitată timp de sute de ani, arată sursa citată.

Unde a fost descoperită tăblița cu Cele 10 porunci

Cântărind 55 de kg și 60 de cm înălțime, piatra a fost descoperită în 1913 în timpul săpăturilor pentru o nouă linie de cale ferată în partea de sud a Israelului de astăzi.

A fost găsită în apropierea unor sinagogi, moschei și biserici și a fost inscripționată cu cele 10 legi biblice în scrierea paleo-ebraică.

Chiar și așa, semnificația descoperirii nu a fost pe deplin apreciată și piatra a continuat să fie folosită ca pavaj în afara casei unei persoane timp de trei decenii. Inscripția a fost plasată cu fața în sus, iar piatra a fost expusă traficului pietonal intens.

Din fericire, importanța istorică a plăcii a fost în cele din urmă recunoscută și păstrată.

Potrivit experților de la Sotheby's, piatra a fost vândută unui savant în 1943. Această persoană anonimă „a recunoscut-o ca un important decalog samaritean, care prezintă preceptele divine centrale pentru multe credințe, unul care ar fi putut fi afișat inițial într-o sinagogă sau într-o locuință privată”. 

Samaritanismul este o religie antică, monoteistă, bazată pe primele cinci cărți ale Vechiului Testament.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI