Close sidebar
Close sidebar

CEDO a cerut României să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex

România a făcut contestație în urmă cu câteva luni, către CEDO, prin care respingea recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex. În urma contestație, Judecătorii de la Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului, CEDO, a considerat inadmisibilă contestația și a cerut României recunoașterea căsătoriilor între membrii de același sex.

Elena Tasca,

CEDO a cerut României să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex

[Sursa foto: Freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO, a impus României recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex. Decizia este definitivă, nu poate fi contestată și este o urmare a cererii de respingere, cu același consimțământ, pe care România a realizat-o în urmă cu câteva luni.

Decizie finală, care nu poate fi contestată

Judecătorii de la Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului, CEDO, a transmis printr-un comuicat de presă că România trebuie să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex.

CEDO a stabilit că cererea de retrimitere a Guvernului de la București, care contesta decizia cu același rezultat, din 23 mai, este inadmisibilă.

De marți, România trebuie să recunoască prin lege, dar și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex, care vor să își întocmească o familie, în mod oficial.

În urma contestație, Judecătorii de la Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului, CEDO, a considerat inadmisibilă contestația și a cerut României recunoașterea căsătoriilor între membrii de acelși sex.

[Sursa foto: Freepik]

Inițiatorul acestui demers, recunoașterea legală a căsătoriilor între persoanele de același sex a fost Florin Buhuceanu. Într-o declarație oferită pentru gandul.ro, Florin Buhuceanu a mărturisit că nerecunoașterea căsătoriilor gay, prin prelungirea cu contestații din parte României, a fost nefondată.

Decizia României de a contesta încălcarea dreptului la viața de familie sesizată de CEDO în cazul nostru, caz colectiv reunind 21 de familii gay, a fost una rușinoasă și nefondată. A sosit timpul ca statul român să ofere protecție juridică tuturor familiilor, nu doar a celor căsătorite”, a spus Florin Buhuceanu.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Într-o postare pe contul său de Facebook, acesta a declarat că recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex nu va mai putea fi atacată, România fiind obligată să accepte căsătoriile legale ale membrilor LGBT.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Câte zile libere primesc tinerii căsătoriți din partea statului? Lista completă!

România va recunoaște căsătoriile gay

Cauza „Buhuceanu și alții vs. România”, prin care 21 de cupluri LGBT au denunțat decizia României la CEDO, a câștigat, în ciuda contestației depuse de Guvern.

Contestația depusă de Guvernul României, care solicita ca în țară căsătoriile gay să nu fie recunoscute, a fost atacată de Asociația Accept, care susținea că autoritățile române încalcă dreptul la respectarea vieții private și de familie.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

CEDO a consimțit că România încalcă articolul 8 din Convenția privind drepturile omului. În aceste condiții, Curtea a declarat că România va trebui să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex.

România a făcut contestație în urmă cu câteva luni, către CEDO, prin care respingea recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex.

[Sursa foto: Freepik]

„Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”, prevede articolul 8 din Convenție.

Citește și: Și-au jurat iubire veșnică, însă acum divorțează. Femeia care susține că s-a căsătorit cu o fantomă și-a ”părăsit” soțul. ”Voiam o nuntă de vară, însă el urăște căldura”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI