Close sidebar
Close sidebar

"Cel mai periculos loc din lume". Un mic orășel din țara NATO vecină cu Rusia, amenințată de Putin

"Cel mai periculos loc din lume" este un mic orășel de la granița dintre Lituania și Polonia din care ar putea porni o escaladare fără precedent a tensiunilor dintre Rusia și NATO.

Sorin Negru,

Vladimir Putin, extrem de furios din cauza unui blocaj impus de Lituania, țară NATO

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Un mic oraș balnear de la granița dintre Lituania și Polonia, este ținta avertimentelor fără precedent ale lui Vladimir Putin. Amplasat la granița de sud-est a Lituaniei, Druskininkai se află în trecătoarea Suwałki și este "cel mai periculos loc din lume", potrivit Politico.eu.

Citeste si: Rusia dă un ultimatum Lituaniei. Amenințări fără precedent față de un stat NATO

Întinzându-se pe aproximativ 100 de kilometri de-a lungul frontierei lituano-polone, între Belarus la est și enclava rusă Kaliningrad la vest, experții militari occidentali avertizează că zona Suwałki ar fi probabil una dintre primele ținte ale președintelui Putin dacă acesta va alege vreodată să escaladeze războiul din Ucraina într-o confruntare cu NATO.

Citeste si: Prizonierii americani din Rusia "vor fi trași la răspundere pentru crime”, anunță Kremlinul

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Trecătoarea Suwałki, cunoscută și sub denumirea de coridorul Suwałki, este o zonă slab populată imediat la sud-vest de granița dintre Lituania și Polonia. Acest punct de trecere a devenit de o mare importanță strategică și militară de când Polonia și statele baltice au aderat la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către şi dinspre exclava rusă situată între Lituania şi Polonia, invocând sancţiunile UE.

"Criza din Kaliningrad", pretext pentru un atac al lui Vladimir Putin?

Guvernatorul Kaliningradului a anunţat că ministerul de externe de la Moscova îl va convoca marţi pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri spre Kaliningrad.

Citeste si: Volodimir Zelenski: Africa este "ostatica" invaziei ruse în Ucraina

"Aceasta este, desigur, o situaţie care poate fi rezolvată prin mijloace diplomatice, a declarat pentru televiziunea rusă Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului.

"Din câte ştiu, mâine Marcus Ederer, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, va fi chemat la ministerul de externe... şi va fi informat despre condiţiile corespunzătoare implicate aici".

Avertismentul Rusiei la adresa Lituaniei

Ministerul de Externe al Rusiei a cerut luni  ridicarea imediată a restricțiilor  „în mod clar ostile” ale Lituaniei privind tranzitul feroviar dinspre Moscova al mărfurilor supuse sancțiunilor UE către enclava Kaliningrad.

„Dacă în viitorul apropiat tranzitul de mărfuri între regiunea Kalingrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu este restabilit în totalitate, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”,  a precizat ministerul de Externe de la Moscova  într-un comunicat de presă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI