Pentru a ajunge la pragul de zero emisii, eliminarea centralelor pe gaz este unul dintre cei 400 de paşi propuşi de IEA într-un raport. Vânzarea de maşini noi pe benzină sau motorină ar trebui să se încheie până în 2035. IEA atrage atenţia că de acum nu mai există loc pentru exploatări de cărbune, petrol sau gaze.

Acest raport a fost văzut ca o contribuție importantă pentru COP26, conferință a ONU pentru schimbările climatice, care va avea loc în acest an la Glasgow, când țările vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic

de la Paris, scrie BBC.com.

Citeste si: Ajutoare financiare pentru românii care nu-și pot plăti facturile la energie

Cum ne vom încălzi locuințele

Pentru a scăpa de emisii și pentru a nu mai polua planeta, viitoarele centrale vor putea funcționa pe hidrogen. Aceasta ar fi una dintre opțiuni şi probabil vor costa un pic mai mult decât boilerele standard pe gaz, în jurul a 2000 de euro. Acest lucru va ajuta însă climatul pentru că hidrogenul din surse regenerabile arde fără emisii. Specialiştii spun însă că probabil doar 11% dintre locuinţe vor beneficia de această opţiune, disponibilitatea hidrogenului fiind limitată.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Așadar, majoritatea centralelor vor putea fi încălzite cu pompe de căldură, care extrag aer cald din atmosferă sau pământ sau apă şi care funcţionează precum un frigider, dar în sens invers. Iar costurile s-ar situa în jur de 7.000- 20.000 de euro. Acestea ar fi subvenţionate, scrie BBC, dar guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta proprietarii de case. În plus, pompele de căldură au nevoie de maximă izolare, care nu e mereu posibilă.

Din păcate, marea provocare de a scăpa de încălzirea pe gaz o reprezintă costurile.

Centrală termică pe gaz înlocuită de cea pe hidrogen în anul 2025[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce se întâmplă cu racordarea la gaze și energie care este gratuită acum

Cum vom putea ajunge la zero emisii

Oamenii de știință au declarat că lumea va fi în siguranță atâta timp cât încălzirea globală este limitată la 1,5 grade Celsius până la finalul acestui secol. Pentru a ne apropia de această ţintă, emisiile de carbon trebuie să scadă până la jumătate până în 2030 şi să fie practic zero până în 2050.

Noul studiu al IEA trasează ceea ce ar trebui să fie un plan realist care să ajute la atingerea acestor ţinte, creând în acelaşi timp milioane de noi locuri de muncă şi aducând creştere economică.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si