Cine a fost Baba Dochia? La începutul lunii martie, fiecare român își alege o zi sau două, între 1-9 martie, atunci când sunt Babele. Iată cea mai veche și cea mai cunoscută legendă despre Baba Dochia, dar și tradițiile și obiceiurile din ziua de 1 Martie. 

Cine a fost Baba Dochia?

Ziua de 1 Martie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Babei Dochia, aduce în prim plan o serie de legende mai mult sau mai puțin cunoscute. 

Cea mai populară legendă dezvăluie o bătrână Dochia care avea o fată vitregă pe care nu o avea la suflet.

Astfel, Dochia a trimis-o pe aceasta la râu, în timpul iernii, pentru a spăla lâna cea neagră până devine albă. Fata a început să plângă cu lacrimi amare, deoarece cu cât spăla lâna mai tare, cu atât devenea mai neagră. În acel moment, Dumnezeu și Sfântul Petru i-au venit în ajutor fetei și i-au albit lâna.

Citește și: VIDEO- Românii își aleg babele. Zilele ploioase aduc belșug? Ce spune tradiția

Cei doi i-au oferit și un buchet de flori albe pentru a le dărui mamei sale. Astfel, imediat cum a văzut florile albe, Dochiei i s-a aprins în suflet dorul de munte și de verdeață. Aceasta s-a îmbrăcat cu nouă cojoace și a pornit cu oile spre munte.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Cine a fost Baba Dochia? Tradiția celor nouă cojoace la început de primăvară

Cine a fost Baba Dochia? Tradiția celor nouă cojoace la început de primăvară

[Sursa foto: PixaBay]

Pe parcursul călătoriei, vremea s-a încălzit, iar Dochia și-a scos, rând pe rând, cele nouă cojoace, până când nu a mai rămas cu niciunul.

Însă, când a ajuns în vârf, a început să ningă și totul a înghețat.

Atunci, Dochiei i s-au arătat Dumnezeu și Sfântul Petru, care i-au spus:  „Vezi cât de rău este să stai în frig și umezeală, tu, cea care ți-ai obligat fiica să spele iarna lâna la râu?” 

Tradiția celor nouă cojoace 

Baba Dochia  era îmbrăcată cu nouă cojoace de blană, pe care le-a lepădat pe rând, dar în momentul în care a aruncat și ultimul cojoc, s-a pornit un ger năprasnic, care a înghețat-o. Dumnezeu a transformat-o apoi în stâncă, împreună cu oile sale. Se spune că acestea ar fi  Babele  din Munții Bucegi.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Se spune că la început de martie românii trebuie să-și aleagă baba, adică o zi din intervalul 1-9 martie, deoarece așa cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va fi și anul.

Zilele senine, însorite vor aduce fericire și noroc, iar zilele reci, mohorâte vor aduce doar tristețe și sărăcie.

Citește și: 9 martie 2022: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox?

După zilele capricioase ale Babei Dochia urmează zilele moșilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si